Stimuleer je eigen creativiteit: 11 tips

Creativiteit geeft ons energie. Interessante dingen doen, inspirerende gesprekken en mensen ontmoeten … Het kan leiden tot nieuwe ideeën en doorbraken.
#

“Henry Ford vond geen sneller paard uit, maar wel de eerste auto. Hij had talent en zat boordevol ideeën. En dan zie je tot wat dat kan leiden”, vertelt Mariken van de Loo, zij coacht leidinggevenden en medewerkers. “Wist je dat Henry Ford met zijn bedrijf een keer over kop is gegaan? Gelukkig had hij doorzettingsvermogen en heeft hij zich herpakt, anders reed mijn zoon nu niet met een Ford.”

Mensen zijn geboren om te creëren, maar slechts 25 procent van de mensen vindt van zichzelf dat ze hun creatief potentieel benutten. Dat blijkt uit een studie van midden 2012 bij 5.000 volwassenen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan.

Op tijd en stond creatief bezig kunnen zijn, werkt ontspannend én geeft tegelijk nieuwe energie. Creativiteit kan ook leiden tot nieuwe professionele inzichten, en kan zo een ‘betere’ werknemer van je maken. Wie z’n hele leven hetzelfde doet op steeds dezelfde manier, blijft stilstaan. Op termijn kan dit je werkplezier aantasten. Met een vleugje creativiteit is het zoveel leuker.

1. Inspireer eerst jezelf

Als je anderen wil inspireren, wees dan inspirerend voor jezelf. Stap buiten de platgetreden paden, en durf je dromen waar te maken. Leer wat je zelf leuk vindt en wat je beter maakt.

2. Stel je op je ongemak

Je groeit enkel als je buiten je comfortzone durft komen. Om enkele niveaus verder te gaan dan waar je nu staat, moet je je een beetje oncomfortabel voelen.

3. Zet alle digitale snufjes uit

Geniale invallen krijg je niet door op je smartphone te tokkelen. Zet je gsm en tablet uit, en kijk door het raam of ga wandelen. Dat levert inspiratie op. Leef in het moment.

4. Observeer wat werkt

Goed observeren is cruciaal. Vraag jezelf af waarom iets een hype is, welke boodschappen inspireren, wat doet mensen in actie schieten, …? ‘Connecting the dots’, noemde wijlen Steve Jobs het in zijn fenomenale Stanford speech.

5. Verander je gewoontes

Inspiratie komt binnenvallen door verder te kijken dan je neus lang is. Wat is er gaande in andere sectoren, neem een pauze, of werk eens ergens anders. Verander je internet bookmark, bezoek andere blogs en sites dan je gewoon bent.

6. Maak een moodboard

Maak een moodboard hoe jij wil dat je leven eruitziet. Knip en plak foto’s uit tijdschriften die je aanspreken … Dat levert een pak inspiratie op.

7. Durf anders zijn

Als je anders bent, moet je niet bang zijn om dat te laten zien. Je moet niet per se willen handelen zoals de overgrote meerderheid dat doet.

8. Denk op lange termijn

Wat wil je dat er binnen 60 jaar op je grafsteen staat? Wat zullen mensen op je begrafenis zeggen? Denk op lange termijn over de creatieve impact die je wil hebben en de boodschap die je wil uitdragen.

9. Leef in het nu

Leef in het moment. Wees gelukkig met wat je nu aan het doen bent, in plaats van ergens anders te willen zijn.

10. Ontmoet rolmodellen

Wie leeft en werkt er zoals jij wil? Volg deze mensen online en probeer hen live te ontmoeten tijdens lezingen en events.

11. Maak je bucketlist

Een bucketlist is een lijst met dingen die iemand gedaan wil hebben in z’n leven. Dat kan een goede stimulans zijn om net dat tikkeltje verder te gaan. Als je hier inspiratie voor nodig heb, lees dan tijdschriften met open ogen en verzamel daar tips over dingen die je heel leuk zou vinden om te doen.

(mr) – Tips met dank aan www.fastcompany.com en Katrin Van de Water. Katrin Van de Water is carrièrecoach bij Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Hoe personal branding kan helpen, lees je in het gratis eBook dat je ontvangt als je je naam en mailadres invult op www.passionforwork.be. 

28 februari 2014
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook