Rommel stimuleert creativiteit

29 augustus 2013
Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben aangetoond dat een rommelige omgeving goed is voor de creativiteit en nieuwe ideeën stimuleert. Daarnaast zorgt een beetje chaos ervoor dat mensen sneller nieuwe dingen zullen uitproberen.
rommelig kantoor

Goed nieuws voor de sloddervossen onder ons, want werken in een rommelige omgeving maakt je creatiever. Uit een Amerikaanse studie blijkt namelijk dat men in een chaotische ruimte met interessantere en creatievere ideeën op de proppen komt dan in een opgeruimde omgeving. Diezelfde studie toont eveneens aan dat een nette omgeving daarentegen samengaat met vrijgevigheid en een gezonde levensstijl.

De participanten van het onderzoek werden ingedeeld in twee verschillende kantoren met hetzelfde uitzicht, meubilair en lichtinval. De ene ruimte was echter netjes en opgeruimd, de andere lag vol met computermateriaal en papieren. Tijdens het experiment moesten de deelnemers een vragenlijst invullen en konden ze ervoor kiezen een appel of chocoladereep te eten en of ze geld wilden doneren aan een goed doel. Daarnaast kregen ze de opdracht om tien verschillende gebruiken van een tennisbal op te sommen.

Wat bleek?

Diegenen die in het opgeruimde kantoor zaten, doneerden het vaakst en verkozen het eten van een appel boven een chocoladereep. Wat betreft de creativiteitstest rond de tennisbal hadden de deelnemers uit beide ruimtes hetzelfde aantal ideeën, maar de ideeën van de personen uit het rommelige kantoor bleken interessanter en creatiever.

Een net kantoor zorgt dus voor vrijgevigere mensen die er graag een gezonde levensstijl op nahouden. Maar een beetje rommel kan helpen bij de verbeelding en doet mensen loskomen van het oude vertrouwde. "In een rommelige kamer werken leidt tot datgene waar veel bedrijven, industrieën en verenigingen vandaag naar op zoek zijn: meer creativiteit", aldus de onderzoekster en psycholoog Kathleen Vohs. Een beetje rommel kan dus helpen bij de verbeelding. Of zoals Albert Einstein het ooit zei: "Als een rommelig bureau teken is van een rommelige geest, waar wijst een leeg bureau dan op?"

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14143 andere jobs