Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 763

Volgende

Waarom een rommelig bureau beter werkt

Ligt jouw bureau bedolven onder stapels papieren en andere rommel? Voel je maar niet schuldig. Integendeel: zo’n puinhoop zou beter werken dan een opgeruimd bureau.

13 oktober 2009

Delen

Heb jij ook een rommelig bureau?

Twee op de drie eigenaars van een rommelig bureau voelen zich daar schuldig over terwijl dat nergens voor nodig is. Dat zeggen althans Eric Abrahamson en David Freedman, auteurs van het boek ‘A Perfect Mess’.

“Zijn slordigheid en gebrek aan organisatie echt zo slecht? Als dat zo is, waarom doen mensen met een net bureau er dan gemiddeld 36 procent langer over om dingen te zoeken dan werknemers met een nogal rommelige werkplek”, voeren ze aan.

Wat op het eerste gezicht een chaos lijkt, hoeft immers niet te wijzen op een gebrek aan orde. Normaal gezien liggen op een rommelig bureau de belangrijkste documenten bovenaan, de minder belangrijke verdwijnen op de achtergrond en onderaan de papierberg. Er zit dus wel een archiveringssysteem achter.

Clean desk policy

Maar waarom zie je ceo’s en andere topmensen dan altijd aan een kraaknet bureau? “De policy van veel organisaties hebben het niet zo hoog op met het rommelige bureau. General Motors is bijvoorbeeld een van de vele Amerikaanse bedrijven die er een ‘clean desk’ policy op nahouden”, aldus de auteurs.

En het kost je inderdaad wat tijd om in de chaos documenten terug te vinden, geven ze toe. “Sommige experts claimen dat je er naar schatting één uur per week tot één uur per dag door verliest. Maar zo lang als de rommel beperkt blijft doe je het qua tijd wellicht beter dan aan een net bureau.”

Want het blijft bij nette werknemers niet bij de 36 procent dat ze er langer over doen om papieren terug te vinden. “Dat percentage houdt immers nog geen rekening met de extra tijd dat mensen aan een net bureau spenderen aan het organiseren van minder belangrijke documenten om hun bureau toch maar zo netjes te houden.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?