Ontslagen worden
Vorige

1 van 199

Volgende
Volgend artikel:

Wat mag een werkgever vertellen over jouw vertrek of ontslag?

Hoe omgaan met ontslag?

Ik ben pas ontslagen, en ik zit echt zeer diep. Ik solliciteer wel, maar sleep me van gesprek naar gesprek. Hoe draai ik de knop om?
#

Een ontslag kan een van de meest traumatische gebeurtenissen zijn in iemand zijn leven. Alles hangt natuurlijk van de context af en van de manier waarop het gesprek is verlopen. Ook de opvang nadien, is bepalend voor het gevoel dat je er aan overhoudt. Aan de andere kant is een ontslag ook een kans om je leven een nieuwe wending te geven en misschien iets te doen wat je altijd al hebt willen doen maar nooit de kans voor hebt gekregen.

Belangrijk is dat je eerst wat tijd voor jezelf neemt om te reflecteren over je toekomst: wat wil ik juist doen? Waar liggen mijn interesses en sterktes? Dit kan eventueel in een gesprek met een loopbaanbegeleider die je een spiegel voorhoudt en een aantal opties bespreekt. Wanneer je echt neerslachtig bent, is het geen goed idee om te solliciteren. Je zal er immers niet in slagen om een goede, gemotiveerde indruk na te laten waardoor je waarschijnlijk niet wordt weerhouden en je nog dieper in de put geraakt.

Zorg dus eerst dat je in het reine bent met de situatie en met jezelf, eventueel met hulp van anderen en probeer - hoe moeilijk het ook is - naar het positieve te zoeken in de hele situatie. Pas dan ben je klaar om de arbeidsmarkt terug te betreden.

(Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group).      

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook