Starters
Vorige

1 van 124

Volgende

Hoe geraak je aan een startbaankaart?

9 juli 2012
Kan iedereen zomaar een startbaankaart aanvragen? Wat zijn de voorwaarden? Wie komt in aanmerking? Wie niet?
Waar vind ik een startbaankaart?

Jij (of je werkgever) vraagt de kaart aan bij de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening), met het formulier C63 Startbaan. De aanvraag moet uiterlijk dertig dagen na de indiensttreding toekomen bij de RVA.

De startbaankaart is in principe twaalf maanden geldig. De geldigheidsperiode loopt in elk geval af de dag voor je zesentwintigste verjaardag.

Kan iedereen een startbaankaart aanvragen?

Een startbaankaart aanvragen kan niet zolang je dagonderwijs met een volledig leerplan volgt.

Als je nu in dienst treedt, maar pas volgend kalenderjaar 19 wordt, ben je automatisch een startbaner. Je hoeft niet ingeschreven te zijn als werkzoekende en je hoeft geen startbaankaart te hebben.

De startbaankaart toon je aan een mogelijke werkgever. Die weet dan dat hij je zal mogen meetellen bij het aantal jongeren dat hij verplicht is in dienst te nemen.

Ben je verplicht een startbaankaart aan te vragen?

Neen. Een werkgever kan immers ook beslissen een jongere aan te werven met een gewone arbeidsovereenkomst. Jij ziet dan wel af van het speciale sollicitatieverlof dat vasthangt aan een startbaanovereenkomst.

Als je een laaggeschoolde of erg laaggeschoolde jongere bent, zal de werkgever zeker je startbaankaart vragen. Hij heeft die nodig om aanspraak te maken op de forse RSZ-korting die hij krijgt als hij jou aanwerft.

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook