Welke sector past het best bij jou als werknemer?
Veel mensen kiezen onbewust voor een bepaalde carrière. Ontdek hier 6 tips om de carrièreswitch van je dromen te maken!
Wil je al tijdens je studies relevante werkervaring opdoen? Neem dan een studierelevante bijbaan. Dankzij die eerste ervaring, binnen jouw interesses en opleiding, bouw je relevante ervaring op in het werkveld. Een win-winsituatie voor beide partijen: jij breidt je netwerk uit, jouw opdrachtgever krijgt de frisse kijk van een student op zijn vakgebied.
Lees ook: Hoe bouw je als starter ervaring op?
Stage lopen doe je meestal als student. Maar ook nadat je bent afgestudeerd, kun je nog een stage of internship oppakken: een stage is niet altijd een onderdeel van je opleiding. Er zijn bijvoorbeeld buitenlandse stages via EF of Erasmus+. De voordelen zijn talrijk: je doet ervaring op, je leert jezelf en het werk kennen en je krijgt een andere kijk op de theorie. Denk daarbij ook aan de nieuwe, geweldige stad die je gaat ontdekken.
Als je het ons vraagt, zijn er geen nadelen aan stage lopen na je studies. Zeker wanneer die (buitenlandse) stage trots op je cv prijkt.
Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar een stagiair
Tijdens de zoektocht naar je eerste job spot je misschien een vacature voor een ‘traineeship’. Maar wat betekent dat precies?
Bij BNP Paribas Fortis en Colruyt Group kun je een jaar lang van verschillende functies proeven binnen één departement. Een traineeship biedt jou als young grad de mogelijkheid om dankzij verschillende opleidingen veel expertise op te doen. Het gaat daarbij om praktijkopleidingen die je laten ervaren hoe het is om in het werkveld te staan. Daardoor ontdek je zelf welke richting jou het beste ligt.
Interesse in een traineeship? Bekijk het huidige aanbod op Jobat.be
Na de spannende periode van solliciteren, aangenomen worden en een contract ondertekenen, komen er misschien meteen nieuwe leertrajecten op je pad. Want waarom zou je stilzitten tussen je aanwerving en je eerste werkdag?
Bij BNP Paribas Fortis krijg je al een paar weken of dagen voor je startdag toegang tot de preboardingapp zodat je kennis kunt maken met je collega’s en het bedrijf. Je nieuwe werkgever stelt alles in het werk voor jouw stressvrije start.
Gefeliciteerd, je nieuwe start is een feit. De eerstvolgende stap heet onboarding: de begeleiding tijdens je eerste werkweken. Bij FOD Financiën ziet dat eruit als een toolkit met contacten, een meter- of peterprogramma en tutorials. Je leert de overheidsinstelling beter kennen dankzij een Serious Game waarmee je puzzels en vragen oplost rond werken voor de federale overheid.
Ook Colruyt Group laat young grads niet in de steek: een ervaren collega wordt jouw peter of meter en ondersteunt je met raad en daad. Zo krijg je hulp om te investeren in je toekomst en je kunt er altijd bij terecht voor een informele babbel.
CHECK: Klaar voor je eerste job! (E-GIDS)
Unilin Group heeft zelfs een heuse young graduate onboarding journey. Een persoonlijk traject waarbij young graduates worden ondergedompeld in de wereld van het bedrijf. Je leert je eigen job en team kennen, maar ook alle afdelingen. Young graduates volgen fysieke en digitale trainingen of productopleidingen. Er is ook een meet-and-greet met de CEO. Bij Unilin Flooring ontmoet je alle directors van de verschillende afdelingen.
Voordelen van zo’n onderdompeling? Je leert de werking van het hele bedrijf begrijpen en het bredere kader zien, je maakt kennis met nieuwkomers uit andere departementen, je krijgt inzicht in de producten en het productieproces én je vindt sneller je weg binnen de onderneming.
Je diploma op zak, maar help: het is uiteindelijk niet jouw ding. Blijf niet bij de pakken zitten. Er zijn heel wat opleidingen waarmee je in een andere sector aan de slag kunt dan wat je studeerde. Die kunnen enkele dagen, weken of zelfs maanden duren.
Je diploma is belangrijk, maar zie het vooral als een toegangsticket om ergens aangenomen te worden. In de praktijk is je afstudeerrichting vaak minder belangrijk. Zo kun je met een diploma communicatie ook aan de slag binnen de financiële afdeling van een bedrijf. Opleidingen volgen én stevig gemotiveerd zijn, is key.
Ook zonder diploma maak je kans op de job – als je maar opleidingen wilt volgen. Zo biedt BNP Paribas Fortis al langer aan iedereen kansen. Ook Colruyt Group gaat voor duurzame loopbanen en investeert in verdiepende en verbredende opleidingen om jou te helpen uitblinken in je (toekomstige) functie.
Je merkt het: er zijn massa’s mogelijkheden om te blijven leren vanaf de start van je loopbaan. Verschillende bedrijven gebruiken andere termen, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: hun werknemers gelukkig maken. Bij geluk hoort ook persoonlijke ontwikkeling en een opleiding kan daar een mooi steentje aan bijdragen.
Je eerste job FAQ: wat moet je weten?
(Jente Basteleus) - Bron: Go for happy Magazine
8 januari 2023Veel mensen kiezen onbewust voor een bepaalde carrière. Ontdek hier 6 tips om de carrièreswitch van je dromen te maken!
Fatih Öz (24 jaar) werkt sinds oktober vorig jaar bij FOD Financiën. Zijn advies aan young graduates? “Solliciteren, solliciteren en solliciteren!”
Arvesta introduceert jongeren stapsgewijs via het Young Graduate Program. Michelle Gerrits (24) startte in oktober met dat nieuwe traject.
Erbij horen bepaalt mee ons werkgeluk. Maar medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en hun organisatie, dat komt niet vanzelf...
In deze rubriek laten we de jonge helden aan het woord met belevenissen uit hun eerste job. Deze keer staat het eerste loon centraal.
Een eerste job is een sprong van je studententijd naar het volwassen leven. Voor sommigen een walk in the park, voor anderen reden tot paniek. 3 tips!
Jong talent aantrekken en op weg helpen: dat is wat de MIVB doet met haar Young Starters Programma.
Eens je de juiste plek gevonden hebt, valt die puzzel op z’n plaats. Dat was zeker het geval voor Jana, Matthias en Paulien toen ze begonnen bij de Vlaamse overheid.
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...