Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

6 redenen waarom iemand ontslag neemt

Hoe eco is Enveloppen De Vroede?

‘De zon wordt onze tweede inkomstenstroom’

Enveloppen De Vroede
  • Oprichtingsjaar: 1997
  • Activiteit: bedrukt 1 miljard enveloppen per jaar, verkoopt groene stroom
  • Omzet: richting 32 miljoen euro
  • Personeelsleden: 165

Dat ook een KMO groen kan zijn en daardoor zijn concurrentiële positie kan verbeteren, bewijst enveloppendrukkerij De Vroede uit Nijlen. Jaarlijks rollen er meer dan een miljard enveloppen van de persen.
Enveloppen De Vroede
‘De zon wordt onze tweede inkomstenstroom’

Enveloppen De Vroede
  • Oprichtingsjaar: 1997
  • Activiteit: bedrukt 1 miljard enveloppen per jaar, verkoopt groene stroom
  • Omzet: richting 32 miljoen euro
  • Personeelsleden: 165

1.200 + 9.000 zonnepanelen

Om de schade voor het milieu te beperken, gebruikt De Vroede vooral oplosmiddelvrije UV-inkten, recycleert het de grondstoffen zoveel mogelijk en heeft het bedrijf zelfs een lijn enveloppen van gerecycleerd papier gelanceerd die goedkoper zijn dan enveloppen van nieuw papier. Maar de grootste groene innovatie bevindt zich op het dak van het bedrijf. Daar liggen sinds een tweetal jaar 1.200 zonnepanelen en moeten er dit jaar nog eens 9.000 bijkomen.

“Wij voorzien volledig in onze eigen energie. Voordien betaalden we per maand makkelijk 10.000 euro voor onze stroom. Nu bijna niets meer”, vertelt zaakvoerder Dirk De Vroede. “In de week gebruiken we onze stroom zelf, maar ook in het weekend blijft de teller draaien. Die stroom verkopen we door aan het plaatselijke elektriciteitsnet.”

Groenestroomcertificaten leveren op

Die verkoop levert jaarlijks ongeveer 7 procent op van de 1,5 miljoen euro die De Vroede ophoestte voor de aanschaf en installatie van 1.200 zonnepanelen. Na twintig jaar zou daarmee amper de helft van de investering zijn terugbetaald. Door de groenestroomcertificaten krijgt de enveloppendrukkerij per opgewekt kilowattuur evenwel een vergoeding van de overheid.

Voor zonnepanelen geplaatst in 2009 hebben die certificaten een waarde van 450 euro per 1.000 kilowattuur gedurende 20 jaar. “Zonder steun van de overheid zou het niet haalbaar zijn”, geeft Dirk De Vroede toe. “Met die overheidssteun zullen we de investering op 10 jaar terugverdiend hebben. Daarna wordt het financieel pas echt interessant.”

Toch blijkt de groene stroom nu al van onschatbare waarde voor het bedrijf. Veel andere KMO’s hebben het lastig om bovenop de terugvallende inkomsten door de crisis ook nog eens hoge energiefacturen te betalen. Die facturen heeft De Vroede niet. “Door onze groene initiatieven hebben we extra middelen, waardoor we sterker staan in de crisis. Het biedt onze zeker een concurrentieel voordeel. Dat zorgt ervoor dat wij de laatste maanden nog niemand hebben moeten ontslaag”, aldus De Vroede. “Nadat de bijkomende zonnepanelen in gebruik zijn, bekijken we zelfs of we extra aanwervingen zullen doen.”

‘Door onze groene stroom staan we sterker in de crisis’

Voor andere kmo’s blijkt het moeilijk om dit groene succesverhaal te imiteren. “Veel bedrijven willen wel investeren, maar weten niet hoe ze het gefinancierd krijgen. Je mag de impact van het afgelopen jaar niet onderschatten. Er is een bedrijf in het Antwerpse dat windmolens maakt. Een paar jaar terug had dat nog een vol orderboek. Nu hoor ik dat ze de helft van hun mensen laten stempelen omdat hun klanten de financiering niet rondkrijgen.”

Dirk De Vroede ondervond zelf aan den lijve dat banken niet staan te springen om geld te verstrekken voor groene projecten. “Ze staan er weigerachtig tegenover, al zullen ze dat niet snel publiekelijk toegeven. Toch is het mogelijk, ook als kmo, om zo’n project rond te krijgen. Maar je moet er interesse voor hebben, het durven en het uiteindelijk ook doen. Ik ben twaalf jaar geleden begonnen als éénmanszaakje met een omzet van nul en een startkapitaal van 5.000 euro. Momenteel hebben we een kmo met een omzet van 32 miljoen euro met binnenkort 10.000 zonnepanelen.”

Ondanks de nieuwe lading zonnepanelen die dit jaar nog in produktie moeten komen, wil De Vroede niet van een volledige heroriëntering spreken. “Laat het ons een hobby noemen naast de enveloppen, die onze hoofdbusiness blijven. Onze tweede inkomstenstroom wordt de zon. Had je drie jaar geleden luidop gezegd dat het mogelijk was je eigen energiebedrijf te beginnen, dan had iedereen je uitgelachen. Maar vandaag komt die droom een stuk dichterbij. We zijn momenteel al een bedrijf dat geen CO2-uitstoot heeft. We denken trouwens dat de overheid dat in de toekomst meer en meer gaat motiveren. Nog een argument om groen te gaan (lacht).”

(katrien.stragier@jobat.be) 

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook