Het loon van...
Vorige

1 van 848

Volgende

Het loon van een winkelmedewerker in een doe-het-zelfzaak: 2.671 euro bruto

winkelmedewerker in een doe-het-zelfzaak
We vroegen aan Omer (59) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...

Omer (59) uit Gent

  • Beroep: Winkelmedewerker in een doe-het-zelfzaak
  • Diploma: Getuigschrift Technisch Onderwijs
  • Privé: Alleenstaand, 2 volwassen kinderen
  • Bruto maandloon: 2.671 euro
  • Netto maandloon: 1.947 euro
  • Extralegale voordelen: maaltijdcheques (7 euro per gewerkte dag), consumptiecheques en een fietsvergoeding

Wat doe je als job?

“Ik verkoop allerhande producten en volg de bestellingen op van leveranciers. Rayons aanvullen en klanten helpen die met specifieke vragen zitten behoren ook tot mijn taken. Wat ik positief vind, is dat ik redelijk wat verantwoordelijkheden krijg, ik doe niet enkel uitvoerend werk. Mijn baas hecht daar veel belang aan, dat zijn personeel passende taken krijgt zodat hij tevreden werknemers heeft.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ik volgde (reeds 23 jaar geleden) een opleidingstraject dat verbonden was aan een sociaal verhuurkantoor, waar verschillende klussen in huizen moesten gedaan worden. Mijn leidinggevende toendertijd was klant bij de winkel waar ik nu werk, en deze wist mij te vertellen dat ze daar een nieuwe medewerker zochten. Zo ben ik daar begonnen, en tijdens de beginjaren heb ik veel interne opleidingen genoten binnen het bedrijf. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgebouwd. Dat is fijn, want eigenlijk heb ik geen ‘echt’ diploma, dus ik heb mijn deskundigheid op de werkvloer kunnen opbouwen.”

Zelf op zoek naar een job in winkelverkoop? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!

Doe je je job graag?

“Ja, dat kan ik wel zeggen. Ik heb vroeger nooit graag gewerkt, maar binnen het bedrijf waar ik nu werk, kan ik me echt ontplooien en voel ik me gewaardeerd als werknemer én als collega.”

Wat vind je van je loon?

“Dat kan altijd beter natuurlijk... Toch vind ik het behoorlijk voor iemand als mezelf die ongeschoold is. Als ik het vergelijk met anderen die in dezelfde sector werken, ben ik best tevreden. Mijn baas geeft soms een loonsverhoging bij goede prestaties, en dat apprecieer ik. Ik ondervind wel dat de indexering van het loon te traag de prijsstijgingen volgt van de goederen op de markt tegenwoordig.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Neen, dat denk ik niet. Ik ben nu zo vast geworteld in het bedrijf en ik heb een goede band met mijn werkgever en collega’s. Ik zou ook wat angst hebben, gezien mijn leeftijd, dat ik ergens anders niet zou aarden.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk fulltime, dus 39 uren per week.”

Spaar je?

“Ja, ik spaar redelijk wat. Ik heb lang gespaard via een spaarboekje, maar dat brengt niet zoveel op. Ik ben nu overgestapt naar een beleggingsfonds, wat beter is op lange termijn qua rendement.”

Denk je aan je pensioen?

“Ja, dat zeker. Vroeger deed ik aan pensioensparen aan de hand van een verzekeringsformule. Dat heb ik nu stopgezet en ik ga sparen voor mijn pensioen in een fonds.”

ONTDEK: Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?

Wat is je grootste kost?

“De huur van mijn huis en mijn auto. Ook de gestegen prijzen van de nutsvoorzieningen zijn een grote kost.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Dat vind ik een moeilijke vraag... Mocht ik écht rijk zijn zou ik aan alles geld kunnen uitgeven. Maar eigenlijk zeggen sterrenrestaurants en dure wagens me niet veel. Ik ben niet het type dat houdt van overbodige luxe, zoals de nieuwste en duurste smartphone bijvoorbeeld.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Ik vind het fijn om iets te gaan eten aan een redelijke prijs. Ook reizen doe ik ontzettend graag. Concerten, theater... kortom cultuur opdoen, daar geef ik met plezier geld aan uit. Jammer dat het de voorbije periode zo moeilijk was door de corona-pandemie, maar we hopen op beterschap.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik zou investeren in vastgoed. Een huis kopen en renoveren, wat ook goed is voor de kinderen en kleinkinderen als ik er later niet meer ben. Ik zou wel zeker blijven werken.”

En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

28 maart 2022
Anderen bekeken ook