Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 255

Volgende

Help, ik werd valselijk beschuldigd! Wat kan ik doen?

9 augustus 2019
Het voorbije jaar werd ik tot tweemaal toe door een oudere collega valselijk beschuldigd. Mijn directeur beloofde op te treden, maar heeft dat (nog) niet gedaan. Wat kan ik doen?
vals beschuldigd

Eerst en vooral kan je best nog eens aan je baas vragen of hij het gesprek is aangegaan en wat het resultaat hiervan is geweest. Op deze manier kan je op een subtiele manier laten voelen dat hij actie moet ondernemen. Je kan hem ook in vertrouwen laten weten dat er nog een voorval is geweest en dat je je er niet goed bij voelt. Focus daarbij vooral op het effect dat dit op jou heeft, zonder de andere te sterk te beschuldigen. Natuurlijk kan je ook met je collega zelf het gesprek aangaan en polsen waarom hij dit gedrag stelt. Misschien is het nooit echt zijn bedoeling geweest om jou in een verkeerd daglicht te zetten. Maak ook hier duidelijk waarom je je slecht voelt en welke gevolgen het heeft op jou, zodat hij de situatie vanuit jouw perspectief kan bekijken en begrijpen.

Wanneer je hier echter geen gehoor vindt, kan je best de HR-afdeling of een vertrouwenspersoon raadplegen. Wanneer het de spuigaten uitloopt, kan het gedrag van je collega zelfs als pesten worden gepercipieerd en kunnen er sancties worden getroffen.

Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group.   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook