Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Farma en chemie alsmaar vrouwelijker

In vergelijking met andere industriële sectoren kennen de farma en de chemie een hoog aandeel van vrouwelijke medewerkers. Meer zelfs: meer dan de helft van de nieuwe jobs zijn ingevuld door vrouwen. “In veel van onze labo’s zitten vooral vrouwen”, stelt Julie De Ridder, die als laboratoriumanalist aan de slag is bij farmaproducent Pfizer.
“In het labo waar ik zelf werk is de verdeling gelijk, maar je hebt bij ons ook labo’s waar er in verhouding veel meer vrouwen werken dan mannen.” (Julie De Ridder, laboratoriumanalist bij farmaproducent Pfizer)

De Belgische chemie-, kunststoffen- en farmasector doet het qua tewerkstelling behoorlijk goed. De voorbije twee jaar werden 1.400 nieuwe jobs gecreëerd, de sterkste jobaangroei binnen deze sectoren sinds tien jaar. Vooral de grotere ondernemingen met meer dan 100 werknemers, en met name in de farma, zorgen voor die jobcreatie.

Meer vrouwen dan mannen

Bij die 1.400 nieuwe jobs zit ook Julie De Ridder, die sinds de zomer van vorig jaar werkzaam is als laboratoriumanalist bij Pfizer in Puurs. “Ik analyseer er medicijnen en doe de finale check voordat de geneesmiddelen worden vrijgegeven voor de verschillende markten”, vertelt Julie. Pfizer, met onder meer een vestiging in Puurs, is een mooie illustratie van de jobtoename in de farma. Sinds 2010 groeide Pfizer in ons land van 1.250 naar meer dan 2.000 werknemers.

Voor een industriële sector is het ook opvallend dat 52% van de nieuwe jobs in de farma en de chemie zijn ingevuld door vrouwen. Vrouwelijke tewerkstelling in de sector neemt structureel toe, en dan vooral voor vrouwen met een hogere opleiding. Zo blijkt 43% van de R&D-onderzoekers in de sector vrouw. “In het labo waar ik zelf werk is de verdeling tussen mannen en vrouwen gelijk”, vertelt Julie. “Maar je hebt bij ons ook labo’s waar er in verhouding veel meer vrouwen werken”, weet ze.

Over de hele vestiging van Pfizer is de verhouding 55% mannen versus 45% vrouwen. Dit komt vooral doordat de technische profielen in eerste instantie door mannen worden ingevuld. “Al zie je dit wel stilaan veranderen. Zo staan vrouwen meer en meer open voor de eerder technische jobs. Je ziet ook in onze sector dat onderscheid tussen mannen- en vrouwenjobs toch stilaan verdwijnen”, vindt ze.

Scholing vereist

Voor een job in de chemie-, kunststoffen- en farmasector is scholing vereist. Bij een bedrijf als Pfizer blijken middelbare studies in de praktijk vaak het minimum, en dikwijls is bachelor of master gewenst als studieniveau. Anderzijds: je hoeft geen doctor in de chemie te zijn om in de sector aan de slag te gaan. Julie De Ridder is bijvoorbeeld bachelor chemie. “En chemie was ook mijn afstudeerrichting”, vertelt ze.

Bovenal kent de sector een grote verscheidenheid aan profielen van onderhoudstechnici en proces-operatoren die installaties bedienen, maar ook commerciële functies, laboranten, R&D-medewerkers en ingenieurs. Met een directe tewerkstelling van bijna 90.000 arbeidsplaatsen en 150.000 indirecte jobs biedt de sector werk aan zowat een kwart miljoen mensen. Een forse toename op lange termijn is dat niet echt. De voorbije dertig jaar is het aantal jobs in de chemie en de farma relatief stabiel gebleven, al is de tewerkstelling in andere industriële sectoren in diezelfde periode wel afgenomen.

Iedereen zoekt volk

Bij een bedrijf als Pfizer staan momenteel een honderdtal jobs open, maar Pfizer is niet de enige die nieuwe mensen aanwerft. Sectorfederatie essenscia voerde vorig jaar een Jobbarometer uit bij meer dan honderd bedrijven uit de sector. Daaruit bleek dat er in België 1.000 openstaande vacatures waren in de chemie en de farma, waarvan 550 in Vlaanderen.

Drie kwart van de ondernemingen had vacatures openstaan, vooral voor technische profielen in productie- en onderhoudsfuncties. Voor meer dan de helft van deze jobs was geen specifieke werkervaring vereist.

Nood aan jongeren

Dertig procent van de werknemers in de chemie-, kunststoffen- en farmasector zijn vijftigplussers. Er is bijgevolg nood aan jongeren met een STEM-profiel (Science, Technology, Engineering, Mathematics) met technische of wetenschappelijke opleiding om die uitstroom op te vangen. Julie De Ridder kwam in de sector terecht via haar opleiding. “Als jongere was ik altijd al geïnteresseerd in chemie, en ik startte bij mijn werkgever als stagiair voor mijn bachelorproef”, vertelt ze.

Intussen tracht de sector ook via andere mogelijkheden jongeren vanuit de schoolbanken in contact te brengen met de sector. Een voorbeeld hiervan is duaal leren in de studierichting chemische procestechnieken, een proefproject dat begin dit schooljaar door sectorfederatie essenscia en de Vlaamse regering is gelanceerd in samenwerking met drie scholen en dertien bedrijven. In deze onderwijsvorm brengen leerlingen een belangrijk deel van hun opleiding door op de werkvloer.

Meer dan 25 sectorbedrijven ondertekenden intussen ook het STEM-charter, als ambassadeur voor technische opleidingen. De sector beseft dat de toekomst bij de jongeren ligt, en zeker ook bij de meisjes, die ze ook oproepen om voor STEM te kiezen. “De chemie- en farmasector in Vlaanderen behoort tot de wereldtop”, stelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen. “Maar onze bedrijven hebben nood aan jong talent, jongens én meisjes, om die koppositie te behouden.”

(wv) 

9 mei 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook