Bedrijfswagen
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

Enkel nog elektrische bedrijfswagens? 8 vragen beantwoord

Elektrische wagen vrouw
Het federaal akkoord van de Vivaldi-coalitie brengt de verdere elektrificatie van het bedrijfswagenpark in een groene stroomversnelling. Wat zijn de gevolgen voor de werknemers, en wat als je geen bedrijfswagen hebt of wil?

Fiscaal aftrekbaar

De boodschap was duidelijk: vanaf 2026 zijn alleen nog emissievrije bedrijfswagens volledig (100%) fiscaal aftrekbaar voor de werkgever. In de praktijk gaat dit over elektrische wagens (en wagens op waterstof) die vanaf 2026 nieuw worden aangekocht.

Niet-emissievrije bedrijfswagens (op benzine, diesel en CNG) zullen dus vanaf 2026 niet langer optimaal fiscaal aftrekbaar zijn. Hun voordeel wordt vanaf 2023 stelselmatig gereduceerd tot 0% in 2028.

Lees ook: Welke bedrijfswagens zijn het voordeligst?

Vraag en antwoord

De nieuwe regeling zorgt voor heel wat vragen bij werknemers en werkgevers. Onderstaande vragen krijgen alvast een duidelijk antwoord.

1. Betekent dit dat er vanaf 2026 alleen nog maar emissievrije, elektrische bedrijfswagens gaan rondrijden?

Toch niet: een werkgever kan nog altijd kiezen om vanaf 2026 een bedrijfswagen op benzine, diesel of CNG aan te kopen, al is dit dan niet meer fiscaal interessant. Je baas kan vervolgens de kosten door het lagere fiscale voordeel zelf dragen of compenseren door jou een kleinere bedrijfswagen aan te bieden.

2. Is het fiscaal voordeel van de elektrische bedrijfswagen eeuwigdurend?

Neen, de aftrekbaarheid wordt tegen 2031 geleidelijk verminderd naar 67,5%.

Check: Bedrijfswagen wordt duurder, maar milieuvriendelijker

3. Geldt deze regeling voor alle types bedrijfswagens?

Neen, dit geldt alleen voor personenwagens, inclusief auto’s voor dubbel gebruik en minibussen. Bestelwagens en voertuigen onder de categorie lichte vracht (pick-ups) daarentegen komen niet in aanmerking voor de nieuwe fiscale regeling.

Extra: De 10 populairste bedrijfswagens van het moment

4. Zijn er wel genoeg laadpalen?

Nog niet, maar het staat als een paal boven water dat er een inhaalbeweging komt. Zo wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters tegen 2025, 30.000 bijkomende publieke laadpalen installeren. (Ter info: eind 2020 waren er in het Vlaams Gewest 4.262 publieke laadpalen.)

De federale overheid gaat ook particulieren en ondernemingen fiscaal stimuleren om laadpalen thuis of op de bedrijfsparking te plaatsen. Zo krijg je als particulier een belastingvermindering wanneer je tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 een laadstation aankoopt en thuis plaatst.

5. Zal er wel voldoende elektriciteit zijn voor mijn elektrische bedrijfswagen?

Volgens netbeheerder Fluvius kan Vlaanderen zo’n 1 miljoen elektrische auto’s aan tegen 2030. Slimme laadpalen kunnen mogelijke problemen voorkomen door de oplaadcapaciteit zo te sturen dat het net niet te zwaar belast wordt.

6. Zal deze regeling mij als werknemer iets kosten?

Neen, de berekening van je voordeel van alle aard (VAA, het forfaitaire bedrag waarop je wordt belast) blijft voorlopig gelijk: je gaat dus geen hogere belasting moeten betalen.

7. Wat als ik geen bedrijfswagen krijg of wil?

Voor zij die geen bedrijfswagen hebben, krijgen of willen kan de werkgever een alternatief mobiliteitsbudget voorzien. Dit geeft jou als werknemer de keuze om zelf je duurzaam vervoersmiddel te kiezen.

Dit alternatief is nog niet zo ingeburgerd maar daar komt verandering in: het systeem wordt vereenvoudigd, versoepeld en uitgebreid. Zo zul je hiermee in de toekomst parkeertickets, een fietsuitrusting of zelfs een abonnement op het openbaar vervoer voor je inwonende gezinsleden mee kunnen betalen.

8. Maakt deze regeling echt wel een verschil voor het milieu?

Jazeker, minder C02-uitstoot betekent betere lucht en een gezonder milieu. Zeker als je weet dat er bij benadering jaarlijks tot 15 miljard kilometer door bedrijfswagens wordt gereden, goed voor zo’n 1,7 miljoen ton CO2-uitstoot …

Ontdek: De groenste bedrijfswagens van het moment

(fd/mr)

7 juni 2021
Anderen bekeken ook