Werkplek
Vorige

1 van 575

Volgende

De voordelen van werken bij Google

27 juli 2010
Bij de naam Google denken we spontaan aan de zoekrobot die ons door het World Wide Web loodst, maar er zitten ook mensen achter die site. En die hebben best leuke voordelen op het werk.
Werken bij Google

De eerste 10 Googlers die in dienst kwamen in 1998 kregen op de Googleplex – zo heet het Google-kantoor onder de werknemers - meteen een kickertafel en een café in plaats van een duf bedrijfsrestaurant. Deze informele en losse cultuur zit nog altijd diep geworteld in het bedrijf, ook in België.

Wij gingen een kijkje nemen bij Google in Brussel. De 15 Googlers hebben sinds eind vorig jaar een spiksplinternieuw kantoor. Erik Portier, directeur van Google België, leidt ons rond. “Toen de Google-oprichter Larry Page op bezoek kwam bij ons in België, was het eerste wat hij vroeg;: ‘Er gaat toch een café komen in jullie nieuw kantoor?’ Die losse cultuur zit in het DNA van Google. Al past elk land het natuurlijk wel aan aan de lokale noden en wetten.”

  

Het Google-café

Geen gewoon bedrijfsrestaurant bij Google. Centraal in hun bedrijfscultuur staat het Google-café. De Belgische werknemers krijgen er elke ochtend een gratis ontbijt. ’s Middags kunnen ze lunchen, met aandacht voor gezonde voeding zoals smoothies. “We hebben een café gecreëerd waar onze werknemers zich goed voelen. Ze kunnen er zich ontspannen en informeel ideeën uitwisselen”, vertelt directeur Erik Portier.

De kicktertafel

Centraal in het Google-café staat een kickertafel. Zo kunnen de werknemers de stress even uit hun lijf spelen. Wanneer ze maar willen, want er zijn geen regels wanneer of hoelang ze mogen kickeren. Ook op de Wii en de PlayStation worden duchtig spelletjes gespeeld.

Hippe kantoren

De Google-kantoren in Brussel zijn mooi ingericht, met aandacht voor design en ergonomie. Kleurrijke bureaus en blitse lampjes op de vergadertafels weerspiegelen ook hier weer de losse Google-bedrijfscultuur.

TGIF

Of Thank God It’s Friday! Overgewaaid uit de VS is het ook bij Google België een vaste waarde. De werkweek wordt elke vrijdag rond 17u afgesloten in hun café. Elke vrijdagnamiddag gebeurt er iets. Wat, hangt af van land tot land. Erik Portier, directeur van Google België: “Bij ons kan het gaan van samen een (gratis) pint drinken, een kickertornooi, een formele vergadering, een team dat zijn werk voorstelt aan de collega’s tot samen naar het Magritte Museum gaan.”

In het hoofdkantoor in Californië staat er steevast een vragenuurtje op de agenda, in aanwezigheid van de bedrijfstop. Ze wisselen van gedachten met hun werknemers, er wordt geen enkel heet hangijzer uit de weg gegaan. De andere landen kunnen dit live volgen.

En in de rest van de wereld …

  • Zurich
    Bij Google Zurich doen opgelapte skicabines dienst als vergaderlokaal. Ze hebben zo 10 cabines staan, er is telkens plaats voor 4 personen.
  • Noorwegen
    In Noorwegen is er aangepaste dagverlichting in de kantoren. De donkere periodes zijn belastend voor het humeur van de werknemers en dus wordt er verlichting voorzien die dagverlichting nabootst.
  • Verenigde Staten
    In de VS kunnen de Google-medewerkers gebruik maken van een ophaaldienst voor de was en een mobiel tandlaboratorium. Zij hebben niet 1, maar 18 Google-café’s. Er zijn vergaderfietsen: één fiets voor 7 personen. Zo is een meeting leuk én goed voor je conditie.
  

(mr) - Foto's: David Plas    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook