Collega's
Vorige

1 van 557

Volgende

De upgrade van de bedrijfskantine: collega’s ontmoeten en gezond eten

“Wij willen verhinderen dat iedereen de boterhammen aan het eigen bureau opeet.” (Diete Degroote, facility manager bij Accent)
Vroeger heette het nog een refter, kantine of koffiekamer, vandaag is het al snel een lounge. Enkele West-Vlaamse bedrijven deden recent inspanningen om hun bedrijfskantine te upgraden. Collega’s ontmoeten, informele meetings en gezond eten staan hierbij vaak voorop.
“Wij willen verhinderen dat iedereen de boterhammen aan het eigen bureau opeet.” (Diete Degroote, facility manager bij Accent)

Er zijn bedrijven waar collega’s tijdens de middag een broodje gaan halen dat ze aan hun bureau oppeuzelen. Soms is er een bedrijfsrestaurant. Maar sommige bedrijven zetten hun kantine in als ontmoetingsplaats. Zo kreeg de gemeenschappelijke ruimte bij selectie- en uitzendbedrijf Accent uit Roeselare onlangs een opmerkelijke restyling.

Tafeltennis

“We hebben onze lounge een of twee jaar geleden heringericht met één duidelijk doel: het sociaal contact tussen medewerkers onderling versterken”, vertelt Diete Degroote, facility manager bij Accent. “We zijn een jong en sociaal bedrijf, en dan probeer je ook te verhinderen dat iedereen tijdens de middag de boterhammen aan het eigen bureau opeet.”

Toch gaat het niet alleen om collega’s ontmoeten in een leuke omgeving. “Onze ambitie met de lounge gaat verder dan louter een hippe lunchruimte”, vertelt ze. “Het is een plek om te ontspannen. Je kunt er tafeltennissen en darts spelen. Er is ook een aanpalend terras met zetels waar we bij goed weer kussens voorzien.”

De kantine bij Accent
Bovendien gaat het niet alleen om gebruik tijdens de werkuren. “Zo wordt de ruimte ook vaak ingeschakeld voor after work events en is het intussen een populaire vergaderruimte. Ideaal voor een informele, maar vaak erg nuttige, meeting met collega’s”, klinkt het. “De andere vergaderzalen op ons kantoor moet je op voorhand inplannen, maar deze lounge niet. Daar kun je altijd terecht.”

Gezonde voeding

Multifunctioneel gebruik van bedrijfsruimte is ook aan de orde bij laminaatfabrikant Unilin met hoofdzetel in Wielsbeke. In elk bedrijf vind je wel een koffiehoek. Maar in veel gevallen is dat gewoon een ruimte met het koffieapparaat. Unilin mikt bijvoorbeeld heel erg op gezonde voeding. “Iedereen is welkom in onze Coffee Corner”, vertelt Kathy Callens, communicatiespecialist bij Unilin. “Voor een goed gesprek met collega’s en lekkere koffie natuurlijk. Maar ook voor verse soep, smoothies, fruit, salades en kleine maaltijden.”

De kantine bij Unilin
“Toch is er naast die koffie en gezonde voeding nog een ander belangrijk aspect”, voegt Kathy Callens eraan toe. “We creëren hiermee echt een ontmoetingsplaats voor mensen over de verschillende afdelingen heen. Mensen vergroten hun netwerk en doen nieuwe inspiratie op”, stelt ze. “Hier kun je, al dan niet met een koffie, informeel vergaderen met collega’s.” De locatie van de corner ligt bovendien strategisch bij de showroom. “Op deze manier willen we de mensen ook betrekken bij onze producten.”

(wv) 

15 november 2017
Anderen bekeken ook