Friedl’ Lesage: Actrice

“Actrice ging ik worden, dat stond vast” (Friedl' Lesage, radiopresentatrice)
Haar fluwelen stem bracht Friedl’ Lesage bij de radio. Maar als 18-jarige droomde ze alvast van een ander beroep. Het was haar droom om ooit op de bühne te staan.
Fried'l Lesage en haar droomjob: actrice
“Actrice ging ik worden, dat stond vast” (Friedl' Lesage, radiopresentatrice)

“Mijn broers en ik waren vaste klant op de muziekschool. Notenleer, instrumenten, dictie, voordracht: alles volgden we. Na verloop van tijd werd duidelijk wie in welke richting zou evolueren. Peter ging verder in piano, Günther in toneel. Ook ik koos voor het woord. Actrice ging ik worden. Dat stond vast. Mijn moeder deed nog een schuchtere poging om me ervan te overtuigen in de voetsporen van mijn pa te treden en voor tandarts te studeren. Ze wist dat ik ook graag fijn werk met mijn handen deed. Ik reageerde met zo’n afgrijzen dat ze meteen begreep dat dit geen optie was.

Studio Herman Teirlinck

Omdat Günther had bewezen dat het mogelijk was om Studio Herman Teirlinck binnen te geraken, nam ik daar twee jaar na hem deel aan het ingangsexamen. Ik was bij de laatste overblijvers, samen met onder meer Wim Opbrouck en Merel De Vilder. Toenmalige directeur Fons Goris beoordeelde ons één voor één. Tegen mij zei hij koudweg: "We hebben hier al een Lesage rondlopen". Günther was de rebel van de familie. Blijkbaar had hij al heel wat uitgespookt op de toneelschool. Dat ik daarom afgewezen werd, was lachwekkend, maar het maakte de ontgoocheling niet minder zwaar.

Nadien probeerde ik nog twee keer om op een toneelopleiding toegelaten te worden. Telkens werd ik niet goed genoeg bevonden. Ik legde me erbij neer: ik zou alles zetten op mijn studies woordkunst, waar ik intussen aan begonnen was. Tijdens die opleiding liep ik stage bij de radio. Na één keer in die studio te hebben gezeten, wist ik: dit wordt mijn vak!

Na mijn studies speelde ik nog in één voorstelling mee en dat bevestigde dat ik niet op het podium thuishoorde. Ik ben een grote fan van Els Dottermans. Zoals zij zonder gêne en met veel zelfvertrouwen op de planken staat, dat zou ik nooit kunnen. Radio is het perfecte alternatief. Achter de microfoon kan ik ook met het woord de fantasie van de mensen prikkelen, maar dan zonder hen in de ogen te moeten kijken. Ik blijf enorm door het theater gefascineerd, maar het was fout om er mijn beroep van te willen maken. Wat ben ik nu blij dat ik geen actrice van het derdeknoopsgat ben geworden.

(pvd)

22 oktober 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook