Vorige

1 van 474

Volgende
Volgend artikel:

Is die nieuwe collega wel zo bekwaam?

De afterworkparty handleiding: shaken met de collega’s

25 maart 2011
19 uur. Het is nog niet eens helemaal donker wanneer ik de drempel van het Leuvense MusiCafé betreed. Hier vindt vanavond een afterworkparty plaats, maar vooralsnog is de bar onbemand en de dansvloer leeg. Het mag duidelijk zijn: ook op een afterworkparty bent u een seut als u te vroeg arriveert.
Afterworkparty
“Als je pas om half twaalf iemand leuk ziet staan, ben je gesjareld, want dan heb je nog maar een halfuur om een move te maken”

"Tegen half acht mag je de eerste gasten verwachten. Vanaf acht uur wordt het stilaan drukker", stelt organisator Jurgen me gerust. Ik besluit een eindje verder een pak friet te halen – een werkmens moet ook eten – en het even later nog eens te proberen.

20 uur

Tweede poging. De eerste feestvierders hebben zich ondertussen aan de toog genesteld en er druppelt steeds meer volk naar binnen. Ik passeer langs de vestiaire en versier de laatste vrije plaats aan de toog. "Toen we zeven jaar geleden begonnen met OutOfOffice, was het concept nog redelijk nieuw", legt Jurgen uit. "In het buitenland bestonden afterworkparty’s al een tijdje, in België begon het net op te komen. Omdat er in Leuven niets was, zijn we gewoon zelf begonnen. Thomas, Martijn en ik zaten toen in de overgangsfase tussen student en brave huisvader (lacht). We zetten ook nu nog altijd graag een stapje in de wereld."

20.25 uur

De dansvloer begint er stilaan bevolkt uit te zien. De eerste dappere zielen beginnen hier en daar wat schuchter door de knieën te buigen. The Opposites doen het licht uit. ‘K word gek van de sleur / ´K moet echt uit mezelf vandaag / De duivel die roept m’n naam / Weet dat het eigenlijk niet goed is / Maar toch doe ik het / En ik heb morgen vast spijt / ´T is mijn verantwoordelijkheid / Maar schijt de duivel wint. Het klinkt erg toepasselijk vanavond.

20.35 uur

Het multizalenconcept waarvan sprake in de folder betekent in de praktijk dat er drie zalen open zijn voor het publiek. Vooraan is er een lounge, achteraan draait de dj pop en dance en boven heersen de eighties en de nineties. Ik trek naar de laatste zaal en merk dat de muziek er vooralsnog beduidend zachter staat dan beneden. Aan de toog zit een tiental mannen te kletsen, maar daar zal al snel verandering in komen.

20.50 uur

Een jonge vrouw wil weten of ik nog vrijgezel ben. Ze is op zoek naar kandidates voor het nieuwe seizoen van The Bachelor. Het ziet ernaar uit dat ze hier met reden haar netten heeft uitgeworpen, want singles zijn er in overvloed. Of is dat maar schijn? "Ik denk niet dat er hier veel meer singles rondlopen dan in het ‘normale’ nachtleven", zegt Jurgen. "Als je in het weekend uitgaat, kom je ook veel vrijgezellen tegen. Anderzijds zien we hier ook heel wat groepjes collega’s die graag eens onderling afspreken na de werkuren. Zij zijn zeker niet altijd single."

21.09 uur

Haast zonder dat ik het heb gemerkt hebben de mannen in het zaaltje plaatsgemaakt voor vrouwen. Het volume van de muziek is opgedreven en langzaam maar zeker worden ook hier de beentjes losgegooid.

21.24 uur

Beneden is het feest nu echt losgebarsten. De rookmachine draait op volle toeren en hult de volle tent in een witte mist. "Waar anders kan je dat vinden? Een plek waar je om half tien al volop aan het dansen bent?", vraagt een fuivende jongeling zich enthousiast af. Een 26-jarige blonde feestvierster treedt hem bij: "Als je vroeg moet stoppen met feesten, kan je ook maar beter vroeg beginnen met feesten. Dat kan alleen hier. Bovendien voel ik me eigenlijk een beetje te oud voor studentenfuiven."

21.57 uur

Qui dit fatigue dit réveille encore sourd de la veille / Alors on sort pour oublier tous les problèmes / Alors on danse, zo verwoordt Stromae de gevoelens van de feestende bende. De alcohol vloeit rijkelijk maar ook cola en water blijken populair. "Ik wil toch voorkomen dat ik morgen op het werk met een bieradem zit opgescheept, of nog erger, met een kater", zegt een dertigjarige vrouw met een flesje Spa blauw in de hand.

22.13 uur

Mannen en vrouwen houden elkaar vanavond netjes in evenwicht. Volgens Jurgen is dat typisch voor afterworkparty’s. "Als je om vijf uur ’s nachts een café binnenkomt, zal je daar hoogstwaarschijnlijk vooral mannen aantreffen. Bij ons is dat min of meer fifty-fifty. We gaan dan ook niet zo lang door."

De leeftijdsgrens lijkt – ruw geschat – rond de 35 jaar te liggen. Jurgen: "Ons publiek bestaat inderdaad vooral uit jonge werkende mensen tussen 25 en 35 jaar. Gemiddeld is ons publiek iets jonger dan dat van andere afterworkparty’s, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Leuven een studentenstad is. Heel wat afgestudeerden blijven hier nog een tijdje hangen wanneer ze beginnen te werken."

22.38 uur

Op de eerste verdieping kruipt hier en daar iemand op tafel. Ik informeer bij Jurgen of er al huwelijken zijn voortgekomen uit hun feestjes. "Ik ben er behoorlijk zeker van dat er koppels zijn die elkaar ontmoet hebben op één van onze fuiven", klinkt het. Van OutOfOffice-baby’s heeft Jurgen nog niet gehoord. "Maar ze sturen ons dan ook geen geboortekaartjes als die er komen", lacht hij.

23.16 uur

De spanning loopt op. Een jonge vrouw getuigt: "Als je pas om half twaalf iemand leuk ziet staan, dan ben je gesjareld, want dan heb je nog maar een half uur de tijd om een move te maken." Sommige mensen zijn duidelijk met goede voornemens naar hier gekomen.

23.27 uur

Goede voornemens of niet, slows worden hier niet gedraaid. Een welbewuste keuze? "Niet echt", zegt Jurgen. "We hebben dat ooit wel geprobeerd, maar we willen onze dj’s zeker niet onder druk zetten om slows te draaien. In het zaaltje boven kan er misschien af en toe wel een plakker tussenzitten op het einde, maar echt vaak zal dat niet gebeuren." Wie vanavond de man of vrouw van zijn leven heeft ontmoet, zal het dus zonder romantisch dansje moeten stellen.

23.54 uur

Het wordt weer drukker aan de vestiaire, en minder druk op de dansvloer. Hier en daar valt een lege plek. De rookmachine slaat tilt.

00.03 uur

Nine to five, for service and devotion / You would think that I / Would deserve a fair promotion / Want to move ahead / But the boss won’t seem to let me in / I swear sometimes that man is out to get me. Dolly Parton geeft het beste van zichzelf terwijl de zaal nu echt leegloopt. De volhouders verhuizen naar boven, waar de bar nog een halfuurtje langer openblijft om de vestiaire niet in de problemen te brengen. De rest haast zich naar buiten, en zet alvast de wekker voor de volgende ochtend. De plicht roept.

(mo) – Foto: (kb)

De OutOfOffice-feestjes vinden telkens plaats op de derde woensdag van de maand en duren van 19 uur tot middernacht.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17161 andere jobs