Brussel beweegt op vlak van virtual reality
Nee, zo ver als Londen en Parijs staat Brussel nog niet, maar toch beweegt er een en ander in de hoofdstad als het over virtual reality gaat.
“Er is nood aan technische skills, los of die nu van echte of virtuele ingenieurs komen”, Christopher Nicastro, communicatie manager bij Diabatix
In het tijdperk van elektrische wagens, computers en smartphones blijft een van de voornaamste uitdagingen waarvoor hightech bedrijven staan het efficiënt en duurzaam koelen van hun apparatuur. Doordat deze toestellen steeds meer moeten kunnen met minder ruimte, wordt de kans op oververhitting groter. Maar een optimaal ontwerp bedenken om de batterij of motor zo efficiënt mogelijk te koelen, is erg complex en zeer tijdrovend. “Om hieraan tegemoet te komen, hebben we een aanpak bedacht op basis van artificiële intelligentie (AI)”, aldus CEO en mede-oprichter Lieven Vervecken van Diabatix, dat werd opgericht in 2016 en intussen negen medewerkers telt, het merendeel ingenieurs. “We bieden een intelligent algoritme dat in enkele dagen tot een optimaal ontwerp kan komen, afgestemd op de noden van de klant.” Die klanten bevinden zich wereldwijd, en ook in ons land.
Concreet zou bijvoorbeeld een ingenieur van een automotive bedrijf aan Diabatix de vraag kunnen stellen om voor een motoronderdeel een koelplaat te ontwikkelen die optimaler is dan wat momenteel beschikbaar is in de markt. Op basis van een reeks ingegeven parameters gaat hun op AI-gebaseerde software dan autonoom een design ontwerpen. Om dit proces op gang te trekken, is momenteel nog de fysieke tussenkomst van een Diabatix-ingenieur vereist. Het is de bedoeling dat de ‘virtuele ingenieur’ die complete interface voor zijn rekening neemt, en dat het proces dus helemaal wordt geautomatiseerd. “Op die manier zou de virtuele ingenieur dus effectief een deel van ons team vormen.”
Efficiëntie ligt aan de basis. “Bedrijven kloppen vaak bij ons aan als ze een complex probleem willen oplossen. Dat vergt tijd, maar dat hebben ze vaak niet”, stelt Christopher Nicastro, communicatie manager bij Diabatix. “Maar vaak zijn ze ook gewoon benieuwd naar het resultaat van zo’n virtuele ingenieur”, aldus Nicastro, die erkent dat deze vorm van virtual engineering ook een antwoord is op het huidige tekort aan ingenieurs op de arbeidsmarkt. “Er is inderdaad nood aan technische skills, los of die nu van ‘echte’ of ‘virtuele’ ingenieurs komen.”
Diabatix zoekt intussen nieuw kapitaal om hun ‘virtuele ingenieur’ verder vorm te geven. Zo heeft het Leuvense ingenieursbureau de ambitie om de capaciteiten van hun virtuele ingenieur rond thermische koeling ook uit te breiden naar andere technische domeinen zoals de sterkte en het geluid van een apparaat. “We willen de huidige mogelijkheden van ons ontwerp-algoritme fors uitbreiden om zo tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar virtual engineering”, klinkt het.
(wv) 14 juni 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nee, zo ver als Londen en Parijs staat Brussel nog niet, maar toch beweegt er een en ander in de hoofdstad als het over virtual reality gaat.
“Technologie en robots bedreigen onze jobs”, is weleens de teneur in de media. Of dit ook klopt, valt nog af te wachten.
Bedrijven actief in virtual reality zitten in een groeimarkt. Ze krijgen vanuit uiteenlopende hoeken steeds meer vragen om VR-projecten uit te werken.
X2O is een snelgroeiende Belgische badkamerspecialist, met vandaag 21 badkamerwinkels in België en Nederland, en richt zich op de particuliere badkamermarkt.
Het tijdperk van de industrie 4.0 vergt nieuwe competenties voor ingenieurs. “Ingenieurs zijn zich bewust van de verandering die hen te wachten staat.”
Hoe verleid je de meest innovatieve high potentials nog? Door innovatief te zijn en te blijven. Willemen Groep en Yondr tonen hoe...
In de IT-wereld is artificiële intelligentie, of kortweg AI, een absolute hype. Maar volgt de arbeidsmarkt?
Wat doe je wanneer je bijzonder geïnteresseerd bent in AI en een studierichting zoekt die je voorbereidt voor een carrière in deze boeiende wereld?
Hoe maak je potentiële klanten warm voor ‘nieuwe’ concepten als high-end 3D-visualisatie of virtual reality?