Ontspan

13 januari 2011
Toen tal van collega’s elkaar en ook wel zichzelf minder werkstress wensten voor 2011, opperde Ludo om een baaldagsysteem in te voeren, een nieuwjaarscadeau dat hen allen ten goede zou komen.
Ruth Lasters
Ruth Lasters werkt als leerkracht Frans in Borgerhout. Vorig jaar verscheen haar tweede roman Feestelijk Zweet.

Iedereen was het er immers over eens dat één recupdag per maand niet volstond om alle spanningen te verwerken die zij dagelijks over zich heen kregen. De rendementgrafiekjes alleen al die verschenen telkens men inlogde op het intranet, hadden in 2010 zona’s op bovenarmen veroorzaakt, spasmes in onderbuiken en een onbehaaglijke druk op menig middenrif.

‘Vakantie op het werk’, zo luidde Ludo’s plan. Voortaan had elk van hen het recht om zich één dag per maand op de werkvloer te ontspannen. Wie ’s ochtends na aankomst bij TS Heftrucks wenste om even uit de ratrace te stappen zonder daar verlof voor te nemen, kon dit vanaf nu gewoon meedelen door zijn wangen bol te blazen en daarna driftig nee te schudden. Dat teken zouden zij gebruiken om een indoor-baaldag aan te vragen. Officieus weliswaar, de afdeling BTW - bazenpoepers, tirannen, watjes - hoefde er niets van te weten.

De eerste collega die met bolgeblazen kaken het hoofd schudde ’s ochtends, was facturiste Lili. Vrijwel onmiddellijk werd haar takenpakket verdeeld onder haar collega’s, waarna zij de hele dag patience kon spelen op haar pc en ‘ter ontspanning’ zo nu en dan het net afzocht naar een ergonomische sofa voor haar stramme facturisteschouders en de garagistenrug van haar André wiens onderste rib wel een gebroken cardanas leek, zei hij vaak en zij die nooit durfde vragen wat dat precies was.

Al gauw ging er geen ochtend voorbij zonder dat iemand beroep deed op de extra ontspanningsmogelijkheid die rust bracht in het team en dus meer efficiëntie. Tot de rijk getrouwde Irène en Anita - die hun job eerder zagen als een sociale tijdsbesteding dan als een broodwinst - de maandelijkse interne vakantiedag van minder gefortuneerde collega’s begonnen over te kopen en zij na een poos nog slechts zo’n twee dagen per week echt actief waren.

Meestal werden hun verantwoordelijkheden overgenomen door de anderen die zich daardoor nog meer te pletter werkten dan voorheen. Het duurde dan ook niet lang eer de juffrouw van de Naverkoop geveld bleek door een burn-out, de hoofdmagazijnier door een depressie en de receptioniste systematisch dinsdag en donderdag haar kat stuurde door migraine met aura of maagoprispingen zonder duidelijke oorzaak.

Een ware golf van absenteïsme stak op en dus besloot de directie om een bonus te geven aan die personeelsleden die onafgebroken aanwezig waren en de meeste volharding toonden. Tal van hoofden gingen schudden van verbijstering toen uitgerekend Irène en Anita een envelop kregen. Met maaltijdchèques die zij in ruil voor nog meer interne vakantiedagen aan collega’s gaven. Aan zij die veelvraten van pubers hadden thuis en emo-eters van partners, werkend in firma’s waar de ‘holiday in’ nog niet van kracht was, laat staan reeds de oplossing bij uitstek.

(rl) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16883 andere jobs