Brugpensioen
Vorige

1 van 15

Volgende
Volgend artikel:

Alles wat je moet weten over SWT (brugpensioen)

Brugpensioen duurder vanaf 1 april

Werkgevers moeten vanaf 1 april 2010 meer betalen voor bruggepensioneerden. Aan de uitkeringen voor de werknemers zelf wordt niet geraakt. Of deze maatregelen het brugpensioen ook echt zullen ontmoedigen, blijft afwachten.
#

Deze ingrepen zijn een uitwerking van het Generatiepact van 2005. Voor 1 april 2010 betaalden bedrijven een vaste bijdrage op het aanvullend bedrag dat de bruggepensioneerde maandelijks kreeg.

“Voor een werknemer uit de privé die op 58 jaar op brugpensioen gaat, was dat bijvoorbeeld 75 euro”, vertelt Geert Vermeir, senior juridisch adviseur bij SD Worx. “Het nadeel van zo’n forfait is dat het niet mee evolueert met de leeftijd van de bruggepensioneerde en dat de patronale bijdragen niet verschillen voor hoge of lage uitkeringen.”

Geen forfait meer

Vanaf 1 april wordt deze forfaitaire bijdrage vervangen door een percentage. Hoe jonger de bruggepensioneerde, hoe hoger dat percentage. Voor bedrijven in moeilijkheden of in herstructurering en voor de non-profitsector liggen de bijdragen lager.

Op die manier willen regering en sociale partners het brugpensioen ontmoedigen en de verschillende stelsels harmoniseren. Het geldt zowel voor lopende als nieuwe brugpensioenen. Hier vind je de exacte percentages.

Effect in vraag gesteld

Gaan deze maatregelen het brugpensioen ook echt ontmoedigen? Vicepremier Vanhengel (Open VLD) is alvast tevreden met deze maatregelen. Hij hoopt dat werkgevers extra zullen nadenken vooraleer ze een werknemer met brugpensioen sturen. “De meerkosten zullen in de duizenden euro’s lopen”, aldus Vanhengel. Zelfstandigenorganisatie Unizo is het daar niet mee eens. Om brugpensioen echt terug te dringen, moet het volgens topman Karel Van Eetvelt substantieel duurder worden voor de werkgever én de werknemer.

Volgens Geert Vermeir van SD Worx blijft het nog even afwachten. “Het is moeilijk te voorspellen. De werkgeverskost stijgt, maar de werknemers krijgen evenveel. Bedrijven hebben voor ontslag dan wel de sleutel in handen, in realiteit is er ook aan werknemerszijde vaak vraag naar brugpensioen. Je kan je afvragen of deze maatregelen voldoende zullen zijn om het tij snel te keren. Want de tijd dringt: 2010 is het eerste jaar dat er op de arbeidsmarkt meer uit- dan instroom is. Het evenwicht is stilaan aan het kantelen, de vergrijzing staat nu echt wel voor de deur.”

(mr)    

8 mei 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook