Bazen
Vorige

1 van 400

Volgende

Wat denkt jouw baas als jij opslag vraagt?

Je hebt je volledig voorbereid, staat sterk in je schoenen en bent er bijgevolg helemaal klaar voor om eindelijk die loonsverhoging aan je baas te vragen. Maar wat gaat er eigenlijk door je baas heen wanneer je de bewuste vraag stelt?
#

De kans is groot dat je baas aan de volgende vijf zaken denkt, wanneer je hem of haar om opslag vraagt:

1. Ben ik bezorgd om deze werknemer te verliezen?

Zelfs als je niet van plan bent om het bedrijf te verlaten wanneer je geen opslag krijgt, zal je manager ervan uitgaan dat jij dit sowieso doet. De eerste vraag die dus wellicht door het hoofd van je manager spookt als je voor hem (of haar) zit, is de volgende: 'Hoe erg zou ik het vinden om deze werknemer niet meer in dienst te hebben?'

2. Verdient deze persoon het salaris dat hij (of zij) vraagt?

Ook al ben je daadwerkelijk een geweldige werknemer, wanneer het loon dat je vraagt buitensporig is en een te groot verschil vertoont met je huidig salaris, dan is de kans klein dat je manager akkoord zal gaan. Het is daarom belangrijk dat je je degelijk informeert en achterhaalt wat een normaal salaris is voor iemand in jouw sector met x aantal jaren ervaring. Dat kan bijvoorbeeld met de hulp van ons Jobat Salariskompas.

3. Is er genoeg budget?

Een belangrijke vraag. Zonder voldoende budget komt er van die loonsverhoging wellicht maar weinig in huis. Misschien wil jouw manager je dolgraag opslag geven, maar laat het budget dit simpelweg niet toe of gaat dit ten koste van de opslag van anderen.

4. Wat betekent dit voor de lonen van andere werknemers?

Goede managers streven ernaar dat mensen die vergelijkbaar werk uitvoeren en gelijkaardige verantwoordelijkheden hebben op dezelfde manier beloond worden. Als je gewenste salaris botst met dat van je collega's, dan wordt het al heel moeilijk voor je baas om dit te rechtvaardigen.

5. Wat gebeurt er als ik neen zeg?

Grotendeels komt het allemaal op deze vraag neer. Gelooft jouw manager dat je ergens anders beter betaald zult worden voor hetzelfde werk? Heeft hij of zij wel zin om een nieuwe medewerker te zoeken en op te leiden? Of denkt hij of zij dat je toch zal blijven, zelfs zonder salarisverhoging?

(nm) – Bron: Jobs.Aol.com

18 juni 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook