Vorige

1 van 326

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet corona met de jobmarkt?

Beoordeelt een robot binnenkort jouw sollicitatie?

6 augustus 2020
robot vs sollicitant
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit. “Artificiële intelligentie geeft recruiters de mogelijkheid om lastige taken uit handen te geven.”

Het is Radix, een Belgische specialist in artificiële intelligentie (AI) die er software voor lanceert: Talent API. Deze screent sollicitaties en doet een aanbeveling van de meest geschikte kandidaten voor een bepaalde functie.

Het is dus niet dat de software er zelf één kandidaat uitkiest. Neen, de AI-oplossing selecteert een longlist met de beste kandidaten voor een bepaalde functie. Die lijst moet recruiters helpen om de finale beslissing te nemen. De software geeft wel een algemene score per kandidaat. Ook meet hij de match met de functie en informeert hij recruiters over een eventueel gebrek aan vaardigheden in het cv van een kandidaat of over de relevantie van zijn opleiding en diploma's.

De toepassing beveelt ook een reeks opleidingen aan om eventueel bijkomende skills te verwerven. Bovendien is een ‘recruitment for potential’ mogelijk, waarbij kandidaten nog extra vereiste vaardigheden kunnen verwerven.

Enkele seconden

Snel gaat hij wel. De software screent naar verluidt honderden sollicitaties in enkele seconden. Hij doet aanbevelingen op basis van de door de recruiter vastgelegde parameters. Denk hierbij aan hard en soft skills van een kandidaat, ervaring, locatie of anciënniteit. “Onze software werkt met gradaties van matching, in plaats van een binaire match/no match”, stelt Davio Larnout, CEO van Radix. “Het rekruteringsproces is een complexe realiteit en AI is een manier om er nuance in aan te brengen.”

Lees ook: Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?

De tool geeft recruiters, zo benadrukt Davio Larnout, de mogelijkheid om lastige taken uit handen te geven. De oplossing - die intussen al wordt gebruikt door House of HR, Accent en Jobat - moet ervoor zorgen dat recruiters zich beter kunnen concentreren op de persoonlijke interacties met kandidaten. En hij moet hen ook in staat stellen om snel contact op te nemen met (top)kandidaten, wat intussen ook meer en meer de verwachting is van de kandidaten zelf.

(William Visterin)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15697 andere jobs