Vorige

1 van 107

Volgende
Volgend artikel:

Zij lieten het ziekenhuis draaien tijdens de coronapiek

Ben jij de ideale Sales Assistent?

22 oktober 2019
“Klanten verwachten om bediend te worden in hun eigen taal, dus een goede kennis van het Nederlands en Frans is onontbeerlijk voor een Sales Assistent” (Alexandra Van Oost, Consultant in de Business Support divisie bij Walters People)
Wat maakt van iemand een goede Sales Assistent? Werkt een Sales Assistent ook op commissie? En waar liggen de beste kansen op een job met doorgroeimogelijkheden?

We vroegen het aan Alexandra Van Oost, Consultant in de Business Support divisie bij Walters People, die expert ter zake is.

Wat doet een Sales Assistent precies?

“Een Sales Assistent is als het ware de rechterhand van het sales team”, start Alexandra. “Terwijl het sales team voornamelijk de baan op gaat om nieuwe klanten te werven, biedt de Sales Assistent administratieve ondersteuning vanop kantoor.”

“Het takenpakket is dan ook heel breed: opmaken van verkoopsovereenkomsten en het encoderen van bestellingen, bijkomende informatie geven wanneer klanten er om vragen, voorraadbeheer, onbetaalde facturen mee opvolgen, enzovoort.”

“In sommige organisaties wordt een Sales Assistent ook gevraagd om marktonderzoek te doen naar nieuwe prospecten en worden afspraken gepland in het agenda van het sales team.”

Over welke skills beschikt een goede Sales Assistent?

“Klanten verwachten om bediend te worden in hun eigen taal, dus een goede kennis van het Nederlands en Frans is onontbeerlijk voor een Sales Assistent”, weet Alexandra. “Kennis van het Engels is zeker een pluspunt, vooral bij internationale organisaties waar het Engels vaak de voertaal is. Het pure sales aspect is minder van belang in de rol van een Sales Assistent, maar enthousiasme, klantgerichtheid en sterke luistervaardigheden des te meer.”

“Daarnaast verwacht het sales team dat hun Assistent proactief werkt en probleemoplossend meedenkt met het team, empathie toont naar klanten en de producten door en door kent”, voegt Alexandra eraan toe. “In drukke periodes is het belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen, goed georganiseerd te zijn en moet de Sales Assistent uiteraard goed kunnen omgaan met stress.”

Last but not least zijn kennis van MS Office en dan vooral Excel en PowerPoint essentieel wanneer de Sales Assistent gevraagd wordt om een product presentatie te maken of een rapport van de sales resultaten voor te bereiden voor het team.”

Welk salaris mag een Sales Assistent verwachten?

“Heb je net een Bachelor diploma in Marketing of een commercieel gerichte opleiding en start je als Sales Assistent, dan mag je rekenen op een loon van 2.000 tot 2.300 euro bruto per maand. Iemand met een 3-5 jaar ervaring in een sales ondersteunende functie verdient gemiddeld 2.500 tot 2.800 euro bruto per maand.”

“Vanaf het moment dat je meer dan 6 jaar ervaring hebt, kan je rekenen op een brutoloon van 2.500 à 3.500 euro per maand. Daar komen meestal nog extra’s bij zoals maaltijdcheques of een transportvergoeding en in sommige gevallen een korting op de producten van het bedrijf waarvoor je werkt”, weet Alexandra.

“Heb je commerciële flair maar wil je niet de maandelijkse druk op je schouders om je target te halen? Dan is het interessant om weten dat het loon van een Sales Assistent een vast loon is, en niet bepaald wordt door targets die al dan niet behaald worden.”

Welke carrièreperspectieven zijn er voor een Sales Assistent?

“Heel wat organisaties hebben hun sales departement in Vlaanderen of werken op Benelux niveau, waardoor de vraag naar Nederlandstalige Sales Assistenten hoog is. Dat merken we trouwens ook in Waals-Brabant: Franstalige Sales Assistenten zijn makkelijk te vinden in de regio, maar Vlamingen zijn niet snel geneigd om in Waals-Brabant een job te zoeken. Toch zijn daar heel wat voordelen aan verbonden: woon je bijvoorbeeld in de regio rond Leuven maar zie je er tegenop om dagelijks de file op de Brusselse Ring te trotseren, dan is het zeker de moeite om sales vacatures in Waals-Brabant te bekijken.”

“Belangrijk is om je niet te focussen op de afstand en af te leggen kilometers, maar op de reistijd.. Applicaties zoals Waze zijn bijvoorbeeld ideaal om een idee te hebben hoelang je er over doet om het woon-werk traject af te leggen in de spitsuren”, geeft Alexandra als tip.

“Kies je als Nederlandstalige voor om in het Franstalig landsdeel te werken, dan kom je hoogstwaarschijnlijk terecht in een voornamelijk Franstalig team. Maar dat biedt je dan wel de kans om hét aanspreekpunt te worden voor Nederlandstalige klanten en het sales team en zijn er ongetwijfeld unieke opportuniteiten om door te groeien binnen de organisatie, zoals bijvoorbeeld naar een internal sales functie”.

Iets voor jou?

Ambieer jij een mooie carrière als Sales Assistent?
Bekijk dan zeker volgende vacatures bij tal van bedrijven...

  • Jobs voor Sales Assistent

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs