Beroepenfiches
Vorige

1 van 177

Volgende
Volgend artikel:

5 redenen waarom huisarts een knelpuntberoep is

De job en het loon van een inside sales medewerker in de automobielsector

automobiel inside sales
In 2021 verdrievoudigde de vraag naar elektrische wagens, met een stijgende vraag naar ondersteunend sales talent in de automobielsector als gevolg, zo merkt staffing specialist Walters People op. Stefanie Vanderleyden, managing consultant in de business support divisie bij Walters People, legt uit welke opportuniteiten sales professionals in deze sterk evoluerende sector mogen verwachten…

Wat doet een inside sales medewerker precies?

“Een inside sales medewerker rapporteert aan de sales supervisor”, steekt Stefanie van wal. “Zoals de functietitel het zegt, werkt hij of zij voornamelijk vanop kantoor, en gaat die niet de baan op zoals een account manager bijvoorbeeld.”

“Als inside sales medewerker beheer je een eigen klantenportefeuille van A tot Z: je behandelt de bestellingen van bestaande klanten, analyseert de resultaten, geeft advies en reikt duurzame oplossingen aan. Daarnaast breng je de potentiële markt in kaart door mogelijke klanten actief te benaderen en hun behoeftes te analyseren. Je maakt offertes en volgt deze nauwgezet op.”

Ook met leveranciers onderhoud je een nauw contact. Op administratief vlak zorg je ervoor dat nieuwe bestellingen snel afgehandeld worden en hou je de database up-to-date.

Over welke vaardigheden moet een succesvolle inside sales medewerker beschikken?

“Allereerst moet een inside sales medewerker een commerciële ingesteldheid hebben”, weet Stefanie. “Een echte verkoper dus, die resultaatgericht werkt en kickt op targets. Je staat dagelijks in contact met klanten, prospecten en leveranciers, dus sterke communicatieve vaardigheden zijn eveneens een must. Spreek je meerdere talen, dan is dat uiteraard mooi meegenomen”, aldus Stefanie.

Uiteraard loopt niet alles elke dag van een leien dakje. In drukke periodes is het belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen, goed georganiseerd te zijn en met stress overweg te kunnen. “Loopt er iets mis? Dan wordt van de inside sales medewerker verwacht dat die empathisch en probleemoplossend meedenkt met de klant en snel met een oplossing komt.”

Lees ook: 8 eigenschappen van een goede salesmanager

Hoe zit het met de vraag naar inside sales medewerkers op dit moment?

“Het voorbije jaar zagen we de vraag naar inside sales medewerkers maand na maand toenemen, met een absolute piek in het vierde kwartaal. Toen lag het aantal vacatures maar liefst 39% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021”, informeert Stefanie.

Stefanie Vanderleyden 

“Over het algemeen kunnen we stellen dat die stijging van toepassing is op meerdere sectoren, maar wij merken vooral dat de automotive sector de kar trekt. De automobielsector speelt een belangrijke rol in onze evolutie naar een meer ecologische en duurzame economie. De vraag naar elektrische wagens is het voorbije jaar maar liefst verdrievoudigd ten opzichte van 2020. Om aan die vraag tegemoet te komen, is er dus ook nood aan sales professionals.”

En dat hoeven niet noodzakelijk mensen te zijn met bakken ervaring: ook voor schoolverlaters met een bachelordiploma of starters met een eerste werkervaring zijn er tal van mooie opportuniteiten binnen deze sector.

Ontdek: Wordt jouw bedrijfswagen elektrisch?

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor startende inside sales medewerkers?

Begin jij je carrière in een inside sales functie, dan is dat een prima start om je zowel op professioneel als persoonlijk vlak snel te ontwikkelen. Je doet op korte termijn heel wat kennis op, leert het reilen en zeilen binnen je organisatie grondig kennen en je weet dus als eerste wanneer er zich een interessante opportuniteit binnen het sales departement voordoet.

“Hou je van het commerciële gedeelte? Dan kan je doorgroeien naar een outside sales of account manager functie bijvoorbeeld. Heb je al wat meer ervaring en wil je je opgedane kennis overbrengen naar nieuwe medewerkers? Dan kan je, mits je over de nodige people management skills beschikt, doorgroeien naar de rol van sales supervisor”, aldus Stefanie.

Op zoek naar een sales job in de autosector? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Welk salaris mag een inside sales medewerker verwachten?

Heb je net een bachelordiploma behaald en start je als inside sales medewerker, dan mag je rekenen op een loon van 2.000 tot 2.500 euro bruto per maand. Iemand met 3 tot 6 jaar ervaring in een sales ondersteunende functie verdient gemiddeld 2.500 tot 3.000 euro bruto per maand.

Vanaf het moment dat je meer dan 6 jaar ervaring hebt, kan je rekenen op een brutoloon van 2.600 tot 3.800 euro per maand. “Daar komen meestal nog extra’s bij zoals maaltijdcheques of een transportvergoeding, ecocheques, een verzekeringspakket en eventueel een jaarlijkse bonus”, weet Stefanie.

Sommige organisaties geven hun medewerkers korting op hun producten. “In de automotive sector kan je bijvoorbeeld aan heel voordelige voorwaarden voor een persoonlijke leasingwagen opteren. En niet onbelangrijk: de meeste organisaties bieden hun medewerkers op dit moment ook de mogelijkheid tot telewerken”, besluit Stefanie.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(ss/kv) - Bron: Walters People

26 januari 2022
Anderen bekeken ook