Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 538

Volgende

Belgische ICT’er ligt goed in de markt

Belgische ICT’ers blijken gegeerd. Bijna zes op de tien Belgische bedrijven hebben moeite om informatici te vinden. In vergelijking met andere EU-landen zijn ICT’ers in ons land ook vrij hoog geschoold. En misschien minder verrassend: ze zijn bijna allemaal van het mannelijk geslacht.
#

Dit alles blijkt uit onderzoek van Eurostat. Het beroep zit alvast in de lift. In de Europese Unie waren er volgens Eurostat vorig jaar 8,2 miljoen ICT-specialisten werkzaam, wat neerkomt op 3,7 procent van de totale arbeidsbevolking. Maar in 2011 telde Eurostat nog maar 6,4 miljoen ICT'ers in de EU.

Minder in België dan in Nederland

In ons land zijn er 194.000 informatici, goed voor 4,2 procent van de arbeidsbevolking. Hiermee zitten we in de EU-kopgroep. Al zijn er bij ons in verhouding minder ICT’ers dan in Nederland waar er 420.000 ICT-specialisten werken.

In de EU genoten zes op de tien ICT’ers een hogere opleiding. In België is dat 76 procent. Daarmee staat ons land in de top vijf van landen met de hoogste verhouding aan hogere opleidingen. Het laagste aandeel aan ICT’ers met hogere studies vinden we in Italië (33 procent) en in Duitsland (50 procent).

59 procent van de Belgische bedrijven die IT-specialisten rekruteren, ervaart veel moeite om die ook te vinden. Dat percentage ligt een pak hoger dan het Europees gemiddelde dat op 41 procent ligt. In slechts vier landen is het moeilijker om ICT’ers te vinden dan België: Tsjechië, Slovenië, Luxemburg en Australië. Zeker in vergelijking met onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland lijken Belgische ICT’ers dus schaarser.

86 procent is man

Het Belgische bedrijfsleven speurt dan wel koortsachting naar IT-talent, tegelijk kan het vaak moeilijk jongeren aan zich binden. Ons land heeft een van de oudste ICT-populaties van Europa. Van alle Belgische ICT’ers is slechts 35 procent jonger dan 35 jaar. Het EU-gemiddelde ligt een stuk hoger. Toch zijn Belgische ICT’ers in verhouding nog jonger dan andere beroepsgroepen in ons land. Op de totale Belgische arbeidsmarkt is ruim 31 procent jonger dan 35 jaar.

Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij de ICT-beroepsgroep is (helaas) geen verrassing meer. Maar ons land is hierin erg uitgesproken. Maar liefst 86 procent van de ICT’ers is in ons land een man. Ook daarmee liggen we een eind boven het EU-gemiddelde.

(wv) 

19 september 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook