Annelies Verbeke: Danseres

12 maart 2009
Naast het tokkelen op haar klavier heeft schrijfster Annelies Verbeke in haar beroep niet veel beweging. Maar stiekem droomt van opzwepende ritmes.
Annelies Verbeke

Dans is de meest veredelde vorm van bewegen. Het situeert zich ergens tussen sport en creativiteit. Hoe ouder ik word, hoe meer ik ga inzien dat het mooi moet zijn om zowel lichaam als geest in je werk te kunnen gebruiken. Een danser werpt zijn lichaam in de strijd en maakt daardoor zijn geest vrij. Schrijven heeft zeker ook iets verheffends, maar het lijkt me heel aantrekkelijk om op de koop toe met je lichaam in een trance te kunnen belanden.

Van eighties-hits tot Bollywood

Een groot deel van mijn kindertijd heb ik al dansend doorgebracht. Met mijn beste vriendin deed ik niets liever dan choreografietjes bedenken bij alle eighties-hits. Naar de balletschool ben ik nooit geweest. Ik vond mezelf ook niet lenig genoeg om er écht ambitie voor te koesteren. In mijn studententijd heb ik wel nog cursussen flamenco, tango en buikdans gevolgd. Als je zoiets als flamenco helemaal onder de knie hebt, kan je er een eigen expressie in leggen. Daarom spijt het mij dat ik in geen enkele van die dansen lang genoeg heb doorgezet.

De laatste tijd ben ik gefascineerd door de dansjes die je in de Indiase Bollywoodfilms ziet. Heel snel en schokkerig zijn die. Ze ogen wat overdreven, maar zijn tegelijk heel gecontroleerd. Ik las zo pas dat er in Gent een cursus Bollywooddansen georganiseerd wordt. Wie weet moet ik me daar eens op gaan toeleggen? Sinds kort doe ik aan aikido. Dat kan mijn honger naar bewegen nu wel even stillen. Die gevechtssport heeft trouwens wel wat van dans. Véél esthetischer is het dan pakweg judo.

Op Saint-Amour leerde ik drie jaar geleden Koen Augustijnen van Les Ballets C de la B kennen. Door met hem te praten, kwam ik erachter dat ik een compleet verkeerd beeld van dansers had. Ze zijn helemaal niet zo ascetisch en getormenteerd als ik eerst dacht. Integendeel, Koen straalde veel rust uit. Ik kan me voorstellen dat die job je helpt evenwicht te vinden. Als je, zoals hij, je hart en ziel in choreografieën kan steken, moet de ontlading groot zijn. De voorstellingen van Koen hebben humor in zich, en daar hou ik wel van.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook