Ziekte
Vorige

1 van 141

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Ziekteverzuim op 10 jaar tijd sterk toegenomen

Steeds meer Belgen zijn steeds langer ziek. Het ziekteverzuim steeg de laatste 10 jaar met 33%. De Belgische werknemer was in 2017 gemiddeld 12,1 dagen afwezig. Een grote stijging ten opzichte van de 9,4 dagen in 2008.

Steeds langer afwezig door ziekte

Die stijging komt er vooral doordat werknemers almaar langer van het werk afwezig zijn door ziekte, het zogenaamde ‘langdurig verzuim’. In 10 jaar tijd klom het aantal mensen dat tussen een maand en een jaar ziek is met 31,4 procent.

Concreet: meer dan één op de tien werknemers in de privésector bleef in 2017 tussen een maand en een jaar thuis. In 2008 was dat 8,9 %. Ook het aantal afwezigheidsdagen door ziekte tussen een maand en een jaar steeg. Vorig jaar lag dat percentage op bijna 3%. In 2008 was het slechts 1,73%.

Hoewel het ziekteverzuim bij Belgische werknemers blijft toenemen, is de laatste twee jaar wel een kleine afzwakking in de verzuimcurve zichtbaar (zie grafiek). Dat zou er volgens SD Worx op kunnen wijzen dat het ziekteverzuim stilaan stagneert.

ziekteverzuim

Bron: onderzoek van de HR-dienstverlener SD Worx bij meer dan 660.000 werknemers in ruim 19.500 Belgische bedrijven in de privésector.  

Ook korte afwezigheid stijgt

In 2017 was de doorsnee Belgische werknemer 2,63 dagen kortdurend ziek (minder dan een maand) op honderd te werken dagen. Een stijging van 8,25% tegenover de 2,43 dagen in 2008.

Minder evolutie is er in het aantal mensen dat minstens een dag per jaar afwezig is door ziekte: vorig jaar was dat 61,7%, ten opzichte van 59,95% tien jaar geleden.

Ziekteverzuim zorgt voor hoge kosten

Het ziekteverzuim in 2017 kostte de Belgische bedrijven gemiddeld zo’n 1.010 euro per voltijdse werknemer. “Het ziekteverzuim brengt een niet te onderschatten kost met zich mee voor de bedrijven”, zegt Katrien Cloet, HR Analytics Consultant bij SD Worx.

“Het is dus belangrijk dat zowel de overheid als werkgevers blijven inzetten op maatregelen. Daarnaast moeten we volop gebruikmaken van de gegevens die we ter beschikking hebben. Predictieve analyse kan organisaties echt wel helpen om het verzuimbeleid te bepalen, op te volgen en waar nodig bij te sturen. De data zijn voorhanden, de technologie om daar slimme dingen mee te doen bestaat. Het is een kwestie van ze te gebruiken.”

“De overheid voerde verdienstelijke maatregelen in om langdurig zieken te helpen bij de re-integratie. Al is voorkomen natuurlijk beter dan genezen”, besluit Katrien Cloet van SD Worx.

(mr) 

27 april 2018
Anderen bekeken ook