Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?

Pensioenspaarders die een individuele pensioenspaarrekening hebben, hebben recht op een belastingvoordeel; dat is algemeen geweten. En net die fiscale bonus is voor heel wat spaarders nog altijd dé reden om aan pensioensparen te doen.

27 september 2013

Delen

Concreet ontvang je als pensioenspaarder van je bank of verzekeraar elk jaar een attest waarop vermeld staat hoeveel je het voorgaande jaar hebt gestort op je pensioenspaarrekening. Dat bedrag moet je invullen op je belastingaangifte en wordt door de fiscus vermenigvuldigd met je 'verbeterde gemiddelde aanslagvoet' om je belastingvermindering te berekenen.

Het tarief van de verbeterde gemiddelde aanslagvoet varieert naargelang het inkomen en de gezinssituatie van de belastingplichtige, maar ligt voor iedereen tussen 30 en 40 procent. Concreet betekent het dat de fiscus 30 tot 40 procent van elke storting terugbetaalt via een belastingkorting op het volgende aanslagbiljet.

Deze belastingkorting is begrensd en wordt maximaal berekend op 940 euro (voor het inkomstenjaar 2013). Met een maximale storting van 940 euro op je pensioenspaarrekening, spaar je tussen 282 en 376 euro uit op je belastingafrekening van volgend jaar.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.