Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?

Pensioenspaarders die een individuele pensioenspaarrekening hebben, hebben recht op een belastingvoordeel; dat is algemeen geweten. En net die fiscale bonus is voor heel wat spaarders nog altijd dé reden om aan pensioensparen te doen.

Concreet ontvang je als pensioenspaarder van je bank of verzekeraar elk jaar een attest waarop vermeld staat hoeveel je het voorgaande jaar hebt gestort op je pensioenspaarrekening. Dat bedrag moet je invullen op je belastingaangifte en wordt door de fiscus vermenigvuldigd met je 'verbeterde gemiddelde aanslagvoet' om je belastingvermindering te berekenen.

Het tarief van de verbeterde gemiddelde aanslagvoet varieert naargelang het inkomen en de gezinssituatie van de belastingplichtige, maar ligt voor iedereen tussen 30 en 40 procent. Concreet betekent het dat de fiscus 30 tot 40 procent van elke storting terugbetaalt via een belastingkorting op het volgende aanslagbiljet.

Deze belastingkorting is begrensd en wordt maximaal berekend op 940 euro (voor het inkomstenjaar 2013). Met een maximale storting van 940 euro op je pensioenspaarrekening, spaar je tussen 282 en 376 euro uit op je belastingafrekening van volgend jaar.

Meer info over Individueel pensioensparen

27/09/2013