Voor welke vorm van vervoer krijg ik een onkostenvergoeding?

Het traject tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling wordt beschouwd als een privéverplaatsing van de werknemer. Of de werkgever verplicht is (een deel van) deze kosten ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.

7 september 2015

Delen

openbaar vervoer

Wie gebruikt maakt van het openbaar vervoer moet een tussenkomst van de werkgever ontvangen. Veel sectoren hebben een eigen regeling uitgewerkt via een cao, waardoor het bedrag van de tussenkomst varieert naargelang de sector waarin je werkt.

Meestal wordt een percentage van de werkelijke kostprijs van het ticket of het abonnement terugbetaald. Normaal betaal jij je vervoerskosten en krijg je nadien een bedrag teruggestort, al kan je werkgever ook een overeenkomst hebben met de NMBS (de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’) waardoor je niet zelf de volledige prijs van je abonnement moet betalen, maar enkel het gedeelte dat je zelf ten laste moet nemen.

Te voet

Wie met privévervoer naar het werk reist, heeft niet altijd recht op een tussenkomst. Het is mogelijk dat jouw werkgever behoort tot een bepaalde sector, of binnen zijn eigen onderneming regels heeft uitgewerkt, waardoor je toch recht hebt op een tussenkomst.

Wie te voet naar het werk gaat, heeft geen recht op een vergoeding voor woon-werkverkeer. Er wordt aangenomen dat er geen kosten verbonden zijn aan deze verplaatsing.

Interessant om weten is ook dat de bedragen die men ontvangt voor verplaatsingen met het openbaar vervoer en de fiets volledig fiscaal zijn vrijgesteld. Voorwaarde is wel dat men in de personenbelasting geen werkelijke kosten gaat bewijzen, en bij een verplaatsing met de fiets dat men niet meer ontvangt dan 0,22 euro/km. Wie gebruik maakt van privévervoer betaalt vanaf een welbepaald bedrag wel belastingen; voor het aanslagjaar 2015 is dit vastgelegd op 380 euro.

Tot slot kunnen werknemers die voor beroepsverplaatsingen tijdens de werkdag in opdracht van de werkgever gebruik maken van een eigen vervoermiddel, onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een terugbetaling van de gemaakte kosten. Dat bedrag kan een vergoeding zijn die overeenstemt met de werkelijke kosten, maar kan ook een forfaitair bedrag zijn. In dat geval kennen werkgevers vaak de forfaitaire kilometervergoeding van 0,3412 euro (periode 2015/2016) toe.

in samenwerking met Securex 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.