Vorige

1 van 279

Volgende
Volgend artikel:

Een job interview zonder handdruk

Succesvol intern solliciteren doe je zo

5 augustus 2014
Een werknemer die extern solliciteert maakt vaak meer kans op een nieuwe job dan intern bij z’n huidige werkgever. Nochtans kennen interne kandidaten de werking van het bedrijf beter en zijn ze dus interessante kandidaten die een streepje voor zouden moeten hebben. Hoe kan je intern je slaagkansen vergroten?

Bij het invullen van een nieuwe vacature gaan recruiters meestal op zoek naar externe kandidaten die ze professioneel begeleiden doorheen het hele proces. Interne medewerkers die geïnteresseerd zijn in diezelfde functie voelen zich minder gesteund en solliciteren sneller extern. Dit is een gemiste kans voor zowel het bedrijf als voor de eigen werknemer.

In sommige gevallen - vooral bij kleine bedrijfjes - volstaat een goed gesprek met de baas om de job te krijgen. Maar meestal moet een interne kandidaat een hele procedure afleggen, en moet hij of zij opboksen tegen externe kandidaten. Om interne kandidaten beter te begeleiden naar een nieuwe job binnen de organisatie, is het belangrijk een realistisch beeld te krijgen van hun carrièrewensen en de mogelijkheden die het bedrijf hen biedt. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de personeelsafdeling als manager en medewerker om deze in kaart te brengen. Wat kan je als werknemer doen?

10 tips die je slaagkansen vergroten bij het solliciteren binnen je eigen bedrijf

Informele toon, maar wel zakelijk 

De grootste valkuil bij een interne sollicitatie is dat je denkt: "Ze kennen me toch". Maar of ze je nu goed kennen of niet, wees je er altijd van bewust dat het een echte sollicitatieprocedure is en dat je duidelijk moet kunnen maken dat je voldoet aan de eisen die de functie aan je stelt.

Met andere woorden: jouw kwaliteiten moeten aansluiten bij de vereiste competenties. Net als bij een externe sollicitatie moet je in je motivatiebrief dus duidelijk je eigenschappen en vaardigheden kunnen aantonen. Ook al werk je bij hetzelfde bedrijf, wanneer je de persoon die verantwoordelijk is voor de vacature niet kent, kan je het best een formele toon gebruiken.

Ken je de persoon wel – het is bijvoorbeeld een directe collega of een leidinggevende van een afdeling waarmee je regelmatig te maken hebt – dan komt een formele toon erg afstandelijk over. Je kan dan een informele toon gebruiken, maar hou het wel zakelijk.

Doe alsof ze je niet kennen 

Stel je motivatiebrief en cv op met de gedachte dat zij nog niet alles van jou weten. Aspecten waarvan jij denkt dat ze vanzelfsprekend zijn, kunnen voor de recruiters nieuw zijn. Schrijf jouw brief vanuit de overtuiging dat jij de beste persoon bent voor deze functie en laat merken dat je echt gemotiveerd bent. Prikkel de lezer, waardoor zij mogelijk een kant van jou zien die ze nog niet kenden.

Maak gebruik van je informatievoorsprong 

Laat je kennis van het bedrijf en de bedrijfscultuur blijken. Laat merken dat je weet wat er in het bedrijf speelt en dat je in staat bent om verbanden te leggen. Op die manier laat je aan je werkgever zien dat je inzicht hebt in de organisatie en echt gemotiveerd bent voor een volgende carrièrestap.

Als interne kandidaat kan je een streepje voor hebben, want voor je werkgever is het overplaatsen van een eigen medewerker een stuk aantrekkelijker dan het in dienst nemen van iemand van ‘buiten’: het is goedkoper en ook heel wat makkelijker om jou in te werken dan iemand die het bedrijf nog niet kent.

Wie intern solliciteert, bevindt zich in een ideale positie om extra informatie in te winnen. Je kan dus je contacten gebruiken om je zo goed mogelijk te informeren over de functie, de afdeling, actuele ontwikkelingen, toekomstplannen, enzovoort. Dat is misschien niet altijd eenvoudig, omdat je niet open kan of wil zijn over je belangstelling voor de vacature. Toch zijn er wellicht collega's waarvan je weet dat zij zich discreet op zullen stellen als je hen om meer informatie vraagt. En natuurlijk kan je altijd de contactpersoon die in de jobadvertentie genoemd wordt benaderen voor meer informatie. Let op: nooit bellen om te bellen, zorg dat je een serieuze vraag hebt. Dat geldt zowel voor intern als extern solliciteren.

Vraag steun aan je baas 

Je kan je kansen aanzienlijk vergroten door de sleutelfiguren als ambassadeur in te zetten. Als je intern wil overstappen, dan zijn een paar mensen bepalend voor je succes: je huidige leidinggevende, je toekomstig leidinggevende en HR. Zorg dat je ze alle 3 achter je krijgt in dit proces. De meeste kans maak je als je tijdig begint te praten over je loopbaanwensen, lang voor er zich een vacature aandient.

Wees ook realistisch en zorg dat je ambities passend zijn, daarmee vergroot je je kansen op succes.

Wanneer je een open relatie hebt met je manager, kan deze je helpen met de volgende stap in je carrière. Hij of zij kan bijvoorbeeld een interne referentie geven. Of je manager kan je naar voor schuiven wanneer er op de afdeling nieuwe mogelijkheden en posities ontstaan.

Solliciteer alleen als je kans maakt 

Solliciteer niet naar een afwijzing. Bijvoorbeeld door te reageren als je niet aan de functie-eisen voldoet. Of wanneer je nog maar net bij een bedrijf werkt. Wanneer je bijvoorbeeld al na zeven maanden intern solliciteert voor een nieuwe job kan dat vreemd overkomen. Uiteraard kan daar altijd een goede reden voor zijn, maar het komt niet goed over. Over het algemeen is het logischer dat medewerkers een nieuwe uitdaging aangaan na minimaal twee jaar een functie te hebben bekleed.

Neem je sollicitatie serieus 

Ook al is het ‘maar’ intern. Bereid je voor en oefen je sollicitatiegesprek met een vriend of vriendin. Net zoals voor andere testen maakt een grondige voorbereiding het verschil. Zorg voor een volledig en up-to-date cv waarin je alle relevante werkervaring concreet toelicht. Denk na over de vragen die je kan verwachten.

Denk na over de toegevoegde waarde die je te bieden hebt. Je unieke vaardigheden garanderen je werkgever immers een rendement op zijn investering (ROI). Interne kandidaten vinden het lastig om hun kwaliteiten te ‘verkopen’ aan collega’s. Toch dienen zij net als de externe kandidaten deze troeven in de verf te zetten om een enthousiaste, blijvende indruk achter te laten.

Schakel je intern netwerk in  

Zo krijg je een beter inzicht in de verwachtingen van de manager bij wie je solliciteert. Informeer ook naar de werking van de afdeling zodat je realistisch kan inschatten of jij binnen deze werkomgeving past. Eigenlijk heb je als interne kandidaat een streepje voor: je kan meer info verzamelen, en de recruiters en sleutelfiguren al “prepareren” op je komst.

Een netwerk uitbouwen kost moeite en tijd, maar is heel waardevol. Zowel persoonlijke relaties als onlinecontacten stellen je in staat om informatie te verzamelen, kennis te delen, een reputatie op te bouwen …

Breng je baas op de hoogte 

Als je besluit te solliciteren en je hebt nog nooit echt met je baas over je carrièrewensen gepraat, zal je baas vroeg of laat achter je sollicitatie komen. Wees hem of haar daarom een stapje voor. Als je je nog goed voelt op je huidige plek en er geen conflict is, kan je vertellen dat je gesolliciteerd hebt. Mocht je de job krijgen, dan is het geen verrassing voor je baas, en zal hij of zij het makkelijker verteren. Je blijft tenslotte voor dezelfde werkgever werken, dus het is extra belangrijk om zo direct mogelijk te zijn. In de ideale wereld weet je baas van je wens tot verdere ontwikkeling en zal hij of zij je ambities alleen maar toejuichen.

Zeg niets tegen je collega’s 

Je baas als bondgenoot is verstandig, collega’s hou je best buiten je sollicitatieproces, zeker in het begin. Collega’s die je 200% vertrouwt kan je natuurlijk wel in vertrouwen nemen.

Hou het hoofd koel als je wordt afgewezen 

Als je een zorgvuldige werkgever hebt, dan krijg je een - bij voorkeur mondelinge - toelichting op de afwijzing. Is dat niet het geval, dan kan je zelf vragen naar de reden van de afwijzing. Het kan je helpen bij volgende sollicitaties, intern en extern. Stel je zakelijk op als je achterhaalt wat de redenen zijn voor de afwijzing, accepteer de feedback, reageer niet beledigd en realiseer je dat je niet bent afgewezen voor je huidige functie maar voor die ene andere job.

Als je afgewezen bent, ga daar dan zeker niet op je werk over klagen, en begin niet ineens je werk slechter te doen. Of nog erger: de gekozen kandidaat, mocht je die kennen, afvallen. Dat is zeer onverstandig. Accepteer je verlies en richt je blik weer naar de toekomst.

(mr) – Bronnen: www.assistantplus.com, www.carrieretijger.nl, www.sollicitatiedokter.nl, www.intermediair.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs