Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 272

Volgende
Volgend artikel:

Wat is jouw slechtste vraag op je sollicitatiegesprek?

Succesvol intern solliciteren doe je zo

Intern solliciteren
Sommige mensen hebben nood aan een carrièreswitch. Iets totaal anders. Nieuwe talenten ontdekken. En daarvoor hoef je niet eens altijd nieuwe oorden op te zoeken. Misschien is die ene openstaande vacature op je huidige werk wel geknipt voor jou? Intern solliciteren, hoe pak je dat best aan? Ontdek hier enkele tips.

1. Vertrek van nul

Intern solliciteren lijkt een eitje. Ze kennen je talenten immers toch al. En je werkervaring, dat zien ze dag na dag met eigen ogen. Het enige waar je een beetje moeite voor moet doen, is het gesprek zelf. De rest zullen wel formaliteiten zijn. Niets is minder waar. Net omdat je er al werkt, zijn de recruiters extra kritisch. Neem het dus niet te licht op. Integendeel. Ga er extra hard voor!

2. Blijf professioneel

Solliciteer je bij een collega of manager die je al kent van je huidige functie? Vergeet je eventuele banden. Blijf professioneel. En benader de vacature alsof je voor een externe job gaat.

Leg al je talenten bloot in je motivatiebrief. Een sterk cv is ook een must. Laat duidelijk blijken waarom jij geschikt bent voor die job. Om tegen externe sollicitanten op te boksen, moet je écht indruk maken en sterk in je schoenen staan.

Extra: Voorbeeld van een goede motivatiebrief

3. Gebruik je netwerk

Ben je echt klaar voor de volgende stap in je carrière? Laat dat dan vallen binnen de HR-muren. Wie weet vinden ze jou wel meteen de geschikte kandidaat en ben je zo de vacature voor. Als interne sollicitant kan je je beter voorbereiden dan externe concurrenten. Informeer naar de werkomgeving en werking van de afdeling. Je leidinggevende kan ook helpen met een aanbeveling.

Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips

4. Bereid je goed voor

Jouw procedure verschilt niet veel van die van een externe sollicitant. Denk ook na over de vragen die je kan verwachten. Voldoe je niet aan de functie-eisen van de vacature? Denk dan twee keer na voor je solliciteert.

Als je nog niet lang bij een bedrijf werkt, kan een snelle interne sollicitatie overkomen alsof je ongeduldig bent. Of ongelukkig in je huidige job. Je kan in dat geval beter wat extra ervaring opdoen op je huidige plek.

E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

5. Leer van een afwijzing

Houd het hoofd koel als je de job niet krijgt. Teleurstelling is menselijk. Maar een ‘nee’ is geen ‘nooit’. Blijf gemotiveerd en blijf je werk goed doen. Misschien maak je wel kans bij de volgende interne vacature.

Krijg je geen feedback? Vraag er gewoon naar. Zo toon je interesse en maak je duidelijk dat je je verbeterpunten wilt aanpakken. Haal de gekozen kandidaat zeker niet door het slijk bij collega’s. Geef jezelf een professionele houding en richt je blik weer naar de toekomst.

Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?

(sv/em) - Bron: Intemediair

30 november 2022
Anderen bekeken ook