Ben je gelukkiger met een jaarloon van 60.000 euro?
Hoeveel geld heb je nodig om echt gelukkig te zijn? Niet weinig, zo blijkt. Maar ben je dan ook écht gelukkiger?
De antwoorden die ik krijg, variëren meestal tussen ‘Ik moet wel, mijn partner zou willen scheiden, mocht ik elke dag thuis zijn’ en ‘Woehoe, ik zou zeker al mijn C4 opgestuurd hebben nog voor ik het laatste lottonummer te horen krijg’.
Wat u misschien niet weet is, dat de befaamde lottery-question ook wetenschappers al decennialang bezig houdt. Het antwoord op deze hypothetische vraag, wordt namelijk vaak gebruikt als een indicatie van werklust. Hoeveel zin heeft u nog om te werken als elke onderliggende financiële behoefte verdwenen is? Als je de gemiddelde antwoorden op deze vraag per land bekijkt, vormen ze een soort van ‘nationale index van werklust’. Het zal u niet verwonderen dat men vooral in de Verenigde Staten, waar men zich trots beroept op een work hard-cultuur, geïnteresseerd is in deze vraag.
Onderzoekers Scott Highhouse en Mike Zickar van Bowling Green State University onderzochten of de typische Amerikaanse werklust daalde in de afgelopen decennia. In 1955 zei ongeveer 80 procent van de Amerikanen dat ze verder zouden werken als ze de lotto wonnen. In 1980 was dat nog zo’n 72 procent, maar in 2010 is dat maar zo’n 66 procent meer. Als de lotto-vraag een goeie indicator is van de nationale werklust, dan ziet het er misschien niet zo goed uit voor de Amerikaanse economie.
En hoe zit dat in België vraagt u zich af? Zijn wij geen land van harde en plichtsbewuste werkers? Welnu, de meest recente gegevens dateren alweer van 1987. 84 procent van de Belgen gaf toen aan dat ze verder zouden werken als ze de lotto wonnen, maar eventueel wel onder een andere vorm. Hiermee scoorden we beter dan Engeland en Duitsland, maar beduidend minder goed dan de Verenigde Staten, Nederland en zeker Japan dat de kroon spande met 94 procent hard werkenden.
Maar u bent natuurlijk nieuwsgierig naar wat er nu in realiteit gebeurt. Stoppen mensen echt niet met werken als ze de lotto winnen? Lotto-winnaars zijn niet de meest gemakkelijke proefkonijnen voor zo’n onderzoek, maar een recente studie wist toch een grote groep lottowinnaars anoniem te bevragen. Hoe hoger het bedrag dat ze wonnen, hoe groter de kans dat ze stopten met werken. Toch bleef zo’n 80 procent van de winnaars werken, ook al dikte hun bankrekening aan met gemiddeld 2,58 miljoen dollar.
En hoe staat het met uw bankrekening? Nee, toch nog niet? Dus toch maar weer… Aan het werk!
(Frederik Anseel)
Hoeveel geld heb je nodig om echt gelukkig te zijn? Niet weinig, zo blijkt. Maar ben je dan ook écht gelukkiger?
Ben je blank, dan kan je in China veel geld opstrijken. Tot 1.000 dollar per week. Andere kwalificaties dan een witte huidskleur zijn zelfs niet vereist.
Daarom werkt brainstormen alleen (en niet in groep) beter.
'Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!' Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd je oude werkgever verlaten en aan een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen.
Als iemand weet wat werknemers gelukkig maakt, dan is het wel Stefaan Lievens, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent. Daarom vroegen we hem of het een goed idee is om spelen op het werk te stimuleren.
We kennen haar vooral van 'De Kinderpuzzel' en 'Het Peulengaleis'. Actrice/presentatrice Tine Embrechts heeft echter wel meer mooie dingen op haar cv staan ...
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.
Een medewerker van de Verenigde Naties mag zijn tanden niet meer in zijn job zetten en koos daarom maar voor de bewakingsagent …