Een job uit het miljoen (euro) bij Nationale Loterij

“De meeste winnaars blijven hun job gewoon doen, zeker als ze die graag doen.” (An Lammens, verantwoordelijk voor winnaarsbegeleiding bij de Nationale Loterij)
Win je fors met Lotto, de Belgische EuroMillions of met één van de (kras)biljetten, dan kom je bij An Lammens terecht. Zij is de winnaarbegeleidster bij de Nationale Loterij: een job die zijn gelijke niet kent. Al valt het met de glitter en glamour best mee. “De Belg blijft al bij al redelijk nuchter als hij het grote lot heeft gewonnen. Slechts weinigen willen met een Porsche rijden.”
An Lammens
“De meeste winnaars blijven hun job gewoon doen, zeker als ze die graag doen.” (An Lammens, verantwoordelijk voor winnaarsbegeleiding bij de Nationale Loterij)

Uiteraard zijn de mensen blij als ze voor haar zitten. Niet alleen omdat ze dan veel geld winnen. Het grootste bedrag dat An via de Belgische editie van EuroMillions mocht uitkeren was 168 miljoen euro. Maar ook om een andere reden.

An: “Ze zijn ook blij omdat ik vaak de eerste persoon ben die ze toevertrouwen dat ze het groot lot hebben gewonnen. Tegen mij mogen ze alles vertellen. Die opluchting zie je haast bij iedereen. Wij hebben hier winnaars van alle lagen van de bevolking. Jong en oud, man en vrouw, arbeiders en bedienden. Het is een mooie mix. Een job als winnaarbegeleider is in zekere zin uniek, zoals ook abrupt miljonair worden iets uniek is in een mensenleven. Je kan immers nergens zoveel en op een zo plotse wijze geld vergaren als met een spel van de Loterij. Een erfenis behoort ook tot de mogelijkheden maar dat is vaak niet onverwacht. Als organisatie vinden we het belangrijk om die Loterij-winnaars te begeleiden.”

Wat doet u bij zo’n eerste ontmoeting met de winnaars en welke raad geeft u hen?

An: “Ik kijk eerst hun biljet na en zet vervolgens de uitbetaling in gang. Daarna laat ik mensen vooral zelf vertellen, en op hun vraag geef ik tips. Ik raad om te beginnen telkens af om tegen anderen te vertellen dat ze gewonnen hebben, zeker in de eerste drie weken. Dat is niet liegen, dat is voor de goede zaak bepaalde dingen verzwijgen. En als ze die eerste drie weken hebben kunnen zwijgen en discreet zijn over hun kersverse miljoenenwinst, doen ze dat erna ook wel. Verder raad ik af om de eerste zes maanden grote aankopen te doen. Een periode van bezinning kan geen kwaad.”

U bent een aparte dienst binnen de Nationale Loterij?

“Dat klopt. Met twee collega’s ontfermen we ons over de winnaars waarbij ikzelf dus insta voor de grote winnaars met meer dan een miljoen euro. Ik ben een klankbord en in zekere zin ook, althans voor hen, het gezicht van de Nationale Loterij. Ik werk voor de winnaars. Ze mogen mij altijd contacteren en ik geef advies. Een heel praktisch advies kan bijvoorbeeld zijn om een bank te contacteren die ervaring heeft met vermogensbeheer. Zij zijn het gewoon om met dergelijke bedragen en situaties om te gaan.”

Wat moet een winnaarbegeleidster kunnen?

“In tegenstelling tot wat wel eens wordt geopperd, heb ik bijvoorbeeld geen psychologische studies gedaan. Ik studeerde Germaanse talen en literatuur. Er bestaat ook geen vakopleiding ‘winnaarsbegeleiding’ natuurlijk. Maar mensenkennis, empathie en emotionele intelligentie zijn absoluut wel noodzakelijk. Je leert ook veel uit de jarenlange ervaring. Het is ook niet zo dat wij mensen met een traumatische ervaring moeten begeleiden. Winnen op zich zorgt bijvoorbeeld nooit voor psychologische problemen. Als ik de winnaars mag geloven, went het zelfs vrij snel.”

Gaan winnaars snel over tot grote aankopen als ze plots zoveel geld hebben?

“Nee, dat valt best mee. Veel mensen blijven wonen in het huis waar ze wonen, omdat ze er graag wonen. Sommigen versnellen hun plannen en kopen bijvoorbeeld sneller het droomhuis dat ze wilden. Of ze blijven in hun straat wonen en kopen dan bijvoorbeeld een groter of nieuwer huis in die straat. De gemiddelde Belg is ook nuchter en veeleer bescheiden. Slechts weinigen willen met een Porsche rijden.”

Het is dus niet zo dat velen stoppen met werken?

“De meeste winnaars blijven hun job gewoon doen, zeker als ze die graag doen. Maar het gebeurt ook dat ze stoppen met hun werk om vervolgens iets anders te doen. Zo hadden we iemand wiens droom het was om ooit een schoenwinkel te beginnen en dankzij onze winstuitkering is dat mogelijk geworden. Een ander persoon had een restaurant en wilde dan weer een immobiliënkantoor openen en kon dat ook doen. Dankzij de Loterij zijn al veel dromen gerealiseerd.”

Hoe belangrijk is de discretie voor u en de Loterij?

“Dat is absoluut cruciaal. Daarom dat ik me voor artikelen en interviews zoals deze nooit herkenbaar laat fotograferen. Winnaars zijn gebaat bij discretie, ook wat mezelf betreft. Bij de Nationale Loterij staat anonimiteit voorop als het over grote winnaars gaat. Winnaars kiezen overigens zelf welke informatie over zichzelf in de buitenwereld mag bekend worden gemaakt. In andere landen speelt die discretie een stuk minder. Vooral in Angelsaksische landen stappen loterijen met hun winnaars al snel naar de pers. Met vaak alle nefaste gevolgen vandien. Daar doen we hier niet aan mee. We maken ook hier het verschil...”

(as) 

Download gratis het e-book van de Nationale Loterij

Winnaars Nationale Loterij 2017  16 maart 2018
Anderen bekeken ook