Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

Zieke werknemers voelen zich schuldig

Meer dan zeven op tien werknemers gaat werken wanneer hij of zij ziek is. Dat blijkt uit een recente rondvraag van CareerBuilder. Zij die toch thuisblijven, voelen zich in 55 procent van de gevallen schuldig over hun afwezigheid.
#

Als je weet dat meer dan de helft van de bevraagde werknemers wel eens ziek geworden is door de aanwezigheid van een zieke collega, dan zou je nochtans gaan hopen dat mensen zich eerder schuldig zouden voelen wanneer ze juist géén ziekteverlof nemen.

Thuis blijven

Volgens Rosemary Haefner, vicevoorzitter van de hr-dienst bij CareerBuilder, is het van belang dat werknemers thuisblijven wanneer ze zich niet goed voelen. “Zelfs wanneer zieke werknemers zwaar onder druk staan of een belangrijke deadline moeten halen, blijven ze beter thuis. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen vragen om eventueel thuis te werken.”

Gevraagd naar de voorzorgsmaatregelen die ze nemen om niet ziek te worden, antwoordt het merendeel van de werknemers dat ze geregeld hun handen wassen (78 procent). Andere voorzorgsmaatregelen zijn het gebruik van desinfecterende handgel (32 procent), het schoonmaken van de werkplek (30 procent), geen handen schudden (15 procent) en vergaderingen overslaan om contact met zieke collega’s te vermijden (3 procent).

3 tips om niet ziek te worden

Rosemary Haefner heeft drie tips voor werknemers die graag gezond willen blijven – en hun collega’s gezond willen houden.

  1. Hou je bacteriën bij
    Als je ziek bent, blijf dan thuis. Als je écht op het werk moet zijn, ga dan ergens apart in een vergaderzaal zitten zodat je niemand kan besmetten. Hou je hand voor je mond wanneer je moet kuchen of hoesten, en was je handen regelmatig.
  2. Leef evenwichtig
    Hou je stress onder controle en zet je gezondheid niet onder druk. Neem voldoende pauze en overweeg meer lichaamsbeweging, yoga of meditatie.
  3. Praat erover
    Als je je zorgen maakt over het opnemen van ziekteverlof, praat er dan over met je baas of de personeelsdienst. Zij kunnen je misschien geruststellen of uitleggen hoe je ook thuis van dienst kunt zijn. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je wel voldoende rust neemt zodat je snel weer gezond bent!

(mo) 

3 februari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook