Stress Vorige

1 van 479

Volgende

Workshop voor uitgebluste werknemers

‘Facilitators’, noemen ze zichzelf. Greet Selderslaghs en Mo Deckers schuimen bedrijven af op zoek naar uitgebluste werknemers, met als nobel doel weer plezier en efficiëntie in hun werk te brengen.

12 augustus 2019

Delen

Simplify your life
Er is nog zoiets als het bedrijfsleven. Mocht iedereen plots low impact man worden, de hele economie stort in elkaar.

“Mensen van mijn generatie hebben veel te vaak moeten luisteren naar termen als ‘timemanagement’ en ‘resultaatsdomeinen’. Meestal waren dat niet meer dan excuses om de bijhorende praktische agenda’s te verkopen”, lacht Greet. Zij wil het, samen met collega-facilitator Mo, anders aanpakken. Simplify your life, zo klinkt de veelbelovende titel van hun nieuwe workshop die werknemers productiever én gelukkiger moet maken.

Een zweverige bedoening wordt het niet, belooft de voormalige binnenhuisarchitecte, die zelf uit het bedrijfsleven komt en zich ervan bewust is dat niemand zit te wachten op ‘iets flauw en spiritueel’. Resultaten staan voor de dames op de eerste plaats.

“Cursisten vertellen ons vaak dat ze nog lang hebben nagepraat over onze workshops.” Of hun aanpak ook effectief zorgt voor een hogere productiviteit op lange termijn, hebben Greet en Mo wegens de grote drukte nog niet kunnen onderzoeken. Greet kan enkel vaststellen dat de interesse niet alleen bij bedrijven maar ook bij overheidsinstellingen de jongste maanden gevoelig is toegenomen.

“Mensen hadden het tien jaar geleden ook druk, maar ze beseften toen niet dat ze daar iets aan konden doen. Nu maken we die klik wél”, meent Greet.

Ontspanning zoeken in je job

Werk is één van de hoofdoorzaken van stress. Maar wie zijn leven denkt te vereenvoudigen door te stoppen met werken, speelt wel degelijk vals volgens Greet. “Natuurlijk vind ik het fantastisch om verhalen te lezen over de Low Iimpact Man (leven met een minimale impact op het milieu, red.) of over een vrouw die haar job heeft opgezegd om zich met vruchtbaarheidsproblemen van andere vrouwen bezig te houden. Maar er is ook nog zoiets als het bedrijfsleven. Mocht iedereen plots Low Impact Man worden, de hele economie stort in elkaar.”

Waar het volgens Greet en Mo op aankomt, is ontspanning te zoeken in je job, en niet langer enkel in je vrije tijd. “Mensen begrijpen steeds beter dat ze zich ook op het werk goed kunnen voelen, zonder daarom minder hard te werken.”

Human dynamics

Tijdens hun workshops baseren Greet en Mo zich op human dynamics. Volgens die theorie is het de combinatie van emotionele, fysieke en mentale factoren die de mens maken tot wie hij is. Andere workshops focussen zich nog te vaak op het mentale, wat echte diepgang in de weg staat, vindt Greet.

Ze haalt er de economische crisis bij om haar gelijk te bewijzen. “Het bedrijfsleven heeft zich veel te lang enkel en alleen bezig gehouden met het rationele verhaal. We hebben gezien waarheen dat ons heeft geleid.”

All together now

Greet is ervan overtuigd dat met de juiste instelling zelfs de saaiste job aangenaam wordt. “Die instelling bereik je nooit als je enkel rekening houdt met rationele aspecten.”

Concrete oefeningen om die verheven toestand te bereiken, geeft ze niet graag prijs, want ‘dan is de fun eraf’. Na enig aandringen licht ze toch een tipje van de sluier. “We doen bewegingsopdrachten. Op de tonen van All together now van The Beatles wandelen de deelnemers door de kamer. Wanneer het refrein start, moet iedereen elkaar vastgrijpen.”

Komische taferelen

Dat leidt steevast tot chaos en komische taferelen, maar het is die ontlading die er volgens Greet voor zorgt dat de deelnemers de workshop niet licht vergeten. “Wat je doet met je lichaam blijft beter hangen dan wat je uit je hoofd leert.”

Want – en dat wil ze toch even duidelijk gezegd hebben – Mo en Greet zijn geen consultants die werknemers vertellen wat ze moeten doen of laten, noch tovenaars die elk probleem als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Voor een facilitator is het vooral zaak om de juiste omstandigheden te creëren. Voor pasklare oplossingen ben je bij de dames aan het verkeerde adres.

De workshop ‘Simplify your life. Inspiration & Focus for work’ vindt plaats op donderdag 18 november in de Heerlijckyt in Geetbets. Meer info op www.threecee.be.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?