Collega's
Vorige

1 van 574

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij ook aan coffee badging?

Rode vlag: hoe herken én tackel je giftige positiviteit op de werkvloer?

Hoe herken én tackel je giftige positiviteit
Heb jij ook zo iemand op kantoor rondlopen die áltijd positief is? Echt irritant happy happy joy joy? Je kent ze wel: die collega’s die problemen wegwuiven en je te pas en te onpas meegeven dat je moet focussen op wat je wél hebt in plaats van op je problemen. Het kan een teken zijn van giftige positiviteit op de werkvloer. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen voor het fenomeen.

Een positieve werkattitude is leuk. Je gaat samen voor je doelen in een ontspannen sfeer. Maar de lijn tussen gewone en giftige positiviteit is flinterdun.

Wanneer je gaat van ‘we tackelen het probleem’, naar ‘het probleem bestaat niet’, zit je in een gevaarlijke mentale context. En dat heeft dan weer een directe impact op je vaardigheden om te oordelen en knopen door te hakken. De giftige positieve werknemer is vaak blind voor de realiteit.

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

Venijnig beestje

Het fenomeen beperkt zich niet tot de muren van het kantoor. Maar het is wel dé plek waar het beestje goed aardt en vaak stevig gevoed wordt door groepsdruk. Giftige positiviteit op de werkvloer kan ook lang onder de radar blijven.

We lijsten enkele rode vlaggen op:

  • Heb je vaak de indruk dat collega’s zich moeten inhouden? Dan hebben ze misschien schrik dat iemand hun problemen minimaliseert. Een duidelijke rode vlag!
  • Collega’s moedigen elkaar aan om (persoonlijke) problemen naast zich neer te leggen, zodat de deadline of het project zeker gehaald wordt. Waar een wil is, is een weg zeker? Niet dus.
  • Niemand staat open voor je gevoelens. Zit je met iets en je weet niet bij wie je terecht kan? Dan zijn dat de eerste tekenen van giftige positiviteit.
  • Je baas en het hele team creëren onrealistische verwachtingen. Je kan die deadline toch nog snel halen? Ondanks je problemen? Opgelet: dit kan in het slechtste geval leiden tot een burn-out!
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Wapens om je te weren

Er zijn heel wat trucjes om je te weren tegen die stroom van giftige positieve opmerkingen. Het klinkt misschien makkelijk, maar het is de moeilijkste – en vaak eerste – stap: praat erover. Wie weet zit de rest van het team ook met dat probleem en weten jullie het niet van elkaar. Het is daarom ook belangrijk dat je er anderen op aanspreekt als het voorvalt.

Wil je nog een stapje verder gaan? Vraag dan aan je manager of baas of ze een veilige omgeving kunnen creëren voor dit soort problemen. Een (online) plek waar je altijd terechtkan. Of gooi het idee van een workshop rond het topic op tafel. Zo krik je het groepsgevoel ook nog eens op én krijgt giftige positiviteit zijn welverdiende C4!

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(ZINNIG) - Bron: The Muse

2 mei 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook