Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

6 redenen waarom iemand ontslag neemt

Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?

Chatbot
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen. “Ze zullen werknemers helpen efficiënt te worden én te blijven’, stelt Jeff Holland, product director bij data & ai-bedrijf Snowflake, die verwacht dat AI-assistenten binnenkort afgestemd zijn op specifieke afdelingen en rollen. “Zij wijzen je de weg in je job, maar zullen ook gekoppeld zijn aan de individuele persoonlijkheid van werknemers.”

Toch is er nog een weg te gaan. Uit onderzoek van Deloitte gebruikt momenteel slechts 7% van de Belgen AI-tools tijdens het werk.

Lees ook: 10 jobs die AI zal vervangen of veranderen

Vooral ChatGPT

Het populaire ChatGPT is volgens Deloitte met ruime voorsprong de meest bekende tool. Maar liefst 40% van de respondenten kent deze chatbot. Op de tweede plaats (en op flinke achterstand) staat My AI van Snapchat, bekend onder 8% van de respondenten.

Wat opvalt is dat de AI-tools van tech-giganten Microsoft en Google minder bekend zijn bij het Belgische publiek. Zo is slechts 6% op de hoogte van Microsoft Bing Chat en weet maar 4% wat Google Bard is.

Voorlopig zit AI nog in de testfase bij de modale Belg. “We merken dat mensen AI vooral recreatief gebruiken, om de technologie eens uit te proberen en te zien wat ze te bieden heeft. Het is nog niet zo dat de tools een vaste plek hebben veroverd in onze workflow”, aldus Vincent Fosty, technology, media & telecommunications practice lead bij Deloitte. Maar ook hij ziet vooral heil op lange termijn. “Naar de toekomst toe verwachten we dat de technologie vaker gebruikt zal worden om eenvoudig werk te automatiseren en op die manier de productiviteit te verhogen.”

CHECK: Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

Kennis delen

Jeff Holland van Snowflake ziet de technologie ook gebruikt worden voor overdracht en onboarding van nieuwe medewerkers. “Naarmate organisaties volwassener worden, kunnen AI-agents getraind worden om deze processen nogmaals toe te passen. Wanneer er een nieuwe medewerker wordt aangenomen, krijgt deze vanaf het begin de volledige schat aan kennis”, stelt hij.

Ontdek: Hoe kan je ChatGPT, Bard en AI het best gebruiken?

Als we nog een stap verder gaan, zullen deze AI-assistenten, volgens hem, gaan bijdragen aan kennisdeling in grotere ondernemingen. “Door bijvoorbeeld nieuwe documentatie en grondige feedback van bestaande werknemers tot zich te nemen en het internet af te speuren naar nieuwe manieren om processen te optimaliseren, worden deze AI-assistenten de meest behulpzame collega’s.”

Extra: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

(William Visterin)

1 december 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook