Jobs met toekomst
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de meest gevraagde functies in bouw

10 jobs die AI zal vervangen of veranderen

AI vs. mens
Uit een recent onderzoek van investeringsbank Goldman Sachs blijkt dat generatieve tools met artificiële intelligentie (AI) wereldwijd een impact kunnen hebben op 300 miljoen voltijdse banen, wat de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.

We zijn voorzichtig met voorspellingen over de impact van AI. Hoewel een onderzoek van de universiteit van Oxford uit 2013 uitwees dat 47% van de banen in de Verenigde Staten de komende twintig jaar kan verdwijnen door technologie (en AI), lijkt die voorspelling niet helemaal juist te zijn.

Vandaag duiken dergelijke voorspellingen dus opnieuw op. En ze gaan ook gepaard met aankondigingen. Zowel computerbedrijf IBM als de Britse telecommunicatiegigant BT Group wezen deels naar AI toen ze aankondigden jobs te schrappen.

Toch zal de mens heel vaak van de partij zijn. “Het menselijk oordeel moet toegepast worden op deze technologieën om fouten en vooroordelen te voorkomen”, vertelde Anu Madgavkar, partner bij het McKinsey Global Institute, aan Business Insider.

CHECK: Kan een robot jou vervangen?

ChatGPT

De chatbot ChatGPT kan bijvoorbeeld krachtiger zijn dan velen ooit hadden gedacht. Maar heel wat gebruikers van ChatGPT ontdekten dat de bot soms verkeerde of verouderde informatie genereert, codeerproblemen verkeerd beantwoordt of fouten maakt in basisrekenen. “We moeten deze dingen zien als productiviteitsverhogende hulpmiddelen en niet als complete vervangers”, zei Madgavkar.

Euhm... ChatGPT jouw motivatiebrief laten schrijven: een goed idee?

Ook al zal de machine de mens niet helemaal vervangen, toch somde Business Insider recent tien jobs en jobdomeinen op die mogelijk door AI vervangen worden, of waarvan de jobinhoud op z’n minstgrondig verandert.

10 jobs die AI zal vervangen of (grondig) veranderen:

  1. Technische IT-jobs (programmeurs, computerprogrammeurs, software-ingenieurs, data-analisten)
  2. Mediajobs (reclame- en contentmakers, journalisten)
  3. Juridische banen (juridische medewerkers)
  4. Marktonderzoeksanalisten
  5. Leraren
  6. Financiële banen (financiële analisten, adviseurs in personal finance)
  7. Traders
  8. Grafisch ontwerpers
  9. Accountants
  10. Medewerkers klantenservice
ONTDEK: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

20 juli 2023
Anderen bekeken ook