Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 776

Volgende
Volgend artikel:

Mario (48) en Els (44) over hun gezinshuis: “Iets betekenen in het leven van kinderen die het echt nodig hebben, verrijkt je leven”

Welke jobs zijn een blijver in de toekomst? Welke dreigen te verdwijnen?

Welke jobs zijn een blijver in de toekomst
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Ook op de werkvloer eisen ze steeds vaker hun plek op. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof en welke niet?

Nostalgie uit de oudheid

Letterzetter, kruidenier, telefonist(e), pompbediende, videotheekmedewerker, … Ken jij deze beroepen nog?

Voor boomers zijn ze vaak pure nostalgie, voor Gen Z’ers een relict uit de oudheid. Toch maakten deze beroepen nog niet zo lang geleden effectief deel uit van de arbeidsmarkt, je kon er dus echt je carrière van maken. Om heel uiteenlopende redenen (bv. automatisering, internet, …) zijn ze tegenwoordig op een uitzondering na zo goed als verdwenen.

Ook nu is de kans groot dat er door de alomtegenwoordige digitalisering, slimme software, de doorgedreven robotisering en de razendsnelle ontwikkeling van AI heel wat huidige jobfuncties een andere invulling zullen krijgen. Sommige hedendaagse beroepen zullen zelfs hoogstwaarschijnlijk helemaal verdwijnen.

Madame Soleil versus onderzoek

Een blik in de glazen bol van Madame Soleil biedt ons geen feitelijke blik op de toekomst, maar wat we wél met zekerheid weten, is dat routinematig denkwerk en dito handelingen steeds vaker door slimme software of vernuftige robots uitgevoerd zullen worden.

Dat wordt ook bevestigd door een onderzoek van de Nederlandse Nationale Vacaturebank die in navolging van een eerder onderzoek van de Universiteit van Oxford een update gaf over de mogelijke toekomst. Ook het Future of Jobs Report 2023 van het Wereld Economisch Forum (WEF) kwam tot dezelfde vaststelling.

Ontdek: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

Beroepen die mogelijk verdwijnen

Vooral jobfuncties met een administratieve of juridische workload lopen een groot risico om door slimme software, machine learning, cloud computing, blockchain en AI mogelijk te verdwijnen. Ook de vraag naar magazijnmedewerkers, kassamedewerkers, veiligheidsagenten en bankbediendes zal hoogstwaarschijnlijk dalen.

Grafiek: Largest job decline 2023
CHECK: Kan een robot jou vervangen?

Beroepen die futureproof zijn

Wie de onderstaande lijst bekijkt, kan niet anders dan opmerken dat vooral het aantal jobfuncties die zich expliciet bezighouden met de technologische ontwikkelingen alleen maar zullen toenemen. Ook leidinggevenden, projectmanagers met een coördinerende rol en IT’ers zitten behoorlijk safe. Jobfuncties in de zorg hoeven zich uiteraard ook geen zorgen te maken aangezien geen enkele machine (voorlopig?) de zorg en het menselijke contact kunnen vervangen.

Grafiek: Largest job growth 2023
Lees ook: Overal vacatures de komende jaren, maar toch vooral in deze sectoren

Nieuwe tijden, nieuwe beroepen

De technologische (r)evolutie zet niet alleen de huidige arbeidsmarkt op z’n kop, het creëert ook nieuwe jobfuncties.

  1. Dronepiloot (= niet alleen voor reclamedoeleinden maar ook om bijvoorbeeld controles uit te voeren of pakjes te leveren)
  2. 3D printspecialist (= onderdelen of producten printen)
  3. Robotingenieur (= om nieuwe robots te bedenken)
  4. Neuromarketeer (= marketing op basis van hersenscans)
  5. Prompter (= juiste vragen bedenken voor Chat GPT & co)
  6. Motion designer (= cartoons, poppetjes en tekeningen digitaal tot leven wekken)
  7. Online security specialist (= data beschermen op het internet)
  8. Vlogger (= betaald worden om als influencer je invloed uit te oefenen)
  9. Crowdfunding specialist (= startkapitaal verzamelen voor start-ups)
  10. Big data analisten (= data analyseren en commercieel gebruiken)

Ook jobfuncties die nu nog niet zo bekend zijn, kunnen zich binnenkort aan een boost verwachten. Denk maar aan de job van installateur van warmtepompen of energie.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
Job-alert: jobs op maat in je mailbox

(fd) - Bronnen: Jobpersonality.com / Nationalevacaturebank.nl / World Economic Forum 2023

10 mei 2023
Anderen bekeken ook