Werkplek
Vorige

1 van 627

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

Hoe beinvloedt artificiele intelligentie straks ons werk en leven
Als je het nieuws rond ChatGPT hebt gevolgd, weet je dat we aan de vooravond van een revolutie staan. Of er al middenin zitten. Artificiële intelligentie, of kortweg AI, is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Maar welk effect heeft dat straks op je job en werkomgeving? We spreken erover met Tone De Cooman, Creative Director bij het Belgische video-agency StoryMe.

Tone De Cooman laat alvast weten dat hij geen glazen bol heeft. Want als het op AI aankomt, ontwikkelt de technologie zich zo snel dat zelfs de experts niet durven zeggen waar we over een paar maanden staan.

“Bij StoryMe zijn we er heel erg mee bezig”, zegt Tone. “Maar we zijn eerder de uitzondering. We zien dat veel bedrijven aan de kant blijven staan en twijfelen. Ik snap dat ook wel. AI-toepassingen zijn nieuw en we kunnen nog niet rekenen op een juridisch kader. Maar het is wel belangrijk dat werkgevers niet te lang afwachten, want er zijn heel wat nieuwe mogelijkheden om aan te boren.”

Stel dat je werkgever zich wel al met AI gaat bezighouden. Wat zijn dan de eventuele negatieve en positieve kanten waar je als werknemer mee te maken krijgt?

“Omdat AI-gebruik nog in de kinderschoenen staat en er weinig regels zijn, is het aan de mensen zelf om verantwoord met deze tools om te gaan. Dat geeft nogal wat vrijheid om te frauderen, helaas. En je krijgt vaak heel generieke output, want AI is complex en je moet het goed aansturen”, aldus Tone.

“Je mag er dus zeker niet te veel op gaan vertrouwen en er niet lichtzinnig mee omgaan. Het voordeel? Aan AI kun je heel wat werk uitbesteden. En nog accuraat ook.”

Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…

Welke kansen biedt AI aan werknemers?

“Ik geloof echt dat AI een verschil gaat maken in wat er van jou verwacht wordt. Je functieomschrijving zal namelijk veel breder worden, met als gevolg dat de opleiding ervoor ook aangepast wordt.”

“Je bent bijvoorbeeld niet zomaar een data-analist, maar een expert die de juiste informatie aan de juiste bronnen en doelen kan koppelen en daartussen verbanden legt. Je werkgever zal veel meer gaan kijken naar jouw persoonlijke vaardigheden, niet zozeer naar je diploma.”

Interesse in een job in AI? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Welke vaardigheden moet je dan hebben of leren om met AI te kunnen werken?

“Je hoeft zeker geen IT-specialist te zijn, maar je moet wel kritisch kunnen reflecteren. AI is het beginpunt, nooit het eindpunt”, adviseert Tone. “Dat betekent dat het heel goed kan helpen bij research, analyse, inzichten verwerven, teksten schrijven, ideeën genereren. Maar het is aan jou om die info te ‘cureren’. Jij bent degene die bepaalt wat je met de output doet.”

“Hoe meer AI er in de samenleving komt, hoe belangrijker de menselijke creatieve touch wordt. Dus doe algemene kennis op, leer verbanden leggen, ga op kritische wijze om met de informatie die je aangeleverd krijgt. Zo onderscheid je jezelf als iemand die de technologie doorgrondt en hem durft te gebruiken.”

Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Welke nieuwe AI-tools moeten we in de gaten houden?

“We hebben inmiddels bijna allemaal wel gehoord van ChatGPT. Maar er is nog veel meer. Bij StoryMe ontdekten we vorig jaar de eerste applicaties die beelden genereren. Dat voelde als een echte gamechanger."

"Pioniers op dit vlak zijn DALL:E, Midjourney, Gen-1 Runway en Stable Diffusion. Daar is nu ook de veelbelovende variant GPT-4 bij gekomen, die eveneens beelden kan genereren, onderschrijven en interpreteren en daarnaast beeldinvoer accepteert.”

“GPT-4 biedt de mogelijkheid om complexe wetenschappelijke tekst te begrijpen en te interpreteren, waardoor het een bijzonder waardevol hulpmiddel kan worden voor onderzoekers. Het kan bovendien nauwkeurige vertalingen tussen talen genereren, waardoor het voor mensen over de hele wereld gemakkelijker wordt om met elkaar te communiceren en ideeën te delen.”

“En er zijn nog heel wat andere diensten op de markt en in de maak, zoals tools voor text to motion, text to sound, synthetische stemmen en meer. Notion.ai is een schrijfassistent met AI-functie en zoekmachine Bing heeft nu een geïntegreerde AI-functionaliteit.

"Ja, we moeten waken voor kwaliteit en ethisch gebruik. Maar bedrijven én werknemers bereiden zich best voor op een wereld waarin AI je denkbeeldige/digitale collega is”, besluit Tone. “Mijn grootste advies? Laat je niet leiden door angst. Het kan allemaal in je voordeel werken. Blijf nieuwsgierig en blijf experimenteren!”

ChatGPT jouw motivatiebrief laten schrijven: een goed idee?

(ZINNIG)

31 maart 2023
Anderen bekeken ook