Samenwerken
Vorige

1 van 398

Volgende

Wie kan je vertrouwen? 4 nuttige feiten

Een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Sterker nog: binnen twintig seconden bepaal je helemaal zelf of iemand te vertrouwen is, of juist niet. Maar je buikgevoel kan je af en toe ook eens in de steek laten ...

Britse onderzoekers ontdekten dat mensen die hun geld wilden beleggen, vaak kozen voor iemand met een betrouwbaar uiterlijk. Zelfs als mensen hen waarschuwden over de slechte reputatie. Looks zeggen natuurlijk niet alles, dus wat je buikgevoel ook zegt, wees voorzichtig met je vertrouwen aan iemand te schenken.

In slechts twintig seconden heb je al een bepaald beeld over iemand, de zogenoemde eerste indruk. Of iemand vriendelijk is, enthousiast en zelfs betrouwbaar. Maar uit onderzoek blijkt dat je méér tijd nodig hebt om iemand echt te doorgronden. Daarom serveren we je vier aandachtspunten die je helpen om te achterhalen of iemand écht te vertrouwen is, of helemaal niet.

1. De illusie van het vertrouwen

De ‘illusie van het vertrouwen’ is simpel: als je een dominante persoonlijkheid hebt, dan straal je meer zelfvertrouwen uit. En laat net dat een eigenschap zijn die mensen onmiddellijk associëren met vertrouwen. Maar let op, want niet iedereen die zelfzeker is, is ook even betrouwbaar.

2. Make-up maakt de vrouw

De kleren maken de man, wel… make-up maakt de vrouw. Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen die mooi opgemaakt zijn, vaker als aantrekkelijk, betrouwbaar, sympathiek en competent worden beschouwd. Sterker nog: niet alleen stralen vrouwen die make-up dragen meer zelfvertrouwen uit, er wordt ook verondersteld dat ze meer verdienen en een betere job hebben dan vrouwen zonder make-up.

3. Horloge als teken van stiptheid

Het klinkt misschien gek, maar door simpelweg een horloge te dragen, wek je de indruk betrouwbaar te zijn. Want wie er eentje draagt, wordt verondersteld altijd op tijd te komen en dus betrouwbaar te zijn.

4. Kan je een geheim bewaren?

Niet iedereen, blijkt nu. Uit een andere studie blijkt namelijk dat maar liefst zestig procent van de ondervraagden geheimen van vrienden of familieleden doorvertellen aan anderen. Een kwart zou dat doen aan minstens drie mensen. Maar wist je dat eerlijkheid en betrouwbaarheid – zeker op de werkvloer – een van de meest gewaardeerde eigenschappen zijn? Inzet, verantwoordelijkheid, flexibiliteit en gedrevenheid natuurlijk ook, maar eerlijkheid en betrouwbaarheid staan bovenaan het lijstje. Wees dus voorzichtig op je werk. Zeker als iemand je expliciet vraagt om het tegen niemand te zeggen. Dat specifieke zinnetje zorgt er namelijk voor dat je het geheim net sneller doorvertelt. Laat je dus niet vangen.

(dt/em) - Bron: Express

11 september 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook