Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Je sociale vaardigheden op het werk verbeteren: 17 tips

Ben je een echte spraakwaterval maar klap je helemaal dicht als je een presentatie moet geven? Of ben je juist aan de stille kant en vind je het moeilijk om over iets anders dan het werk te praten? Hoog tijd om je sociale vaardigheden bij te stellen!

1. Toon interesse

Een simpele regel: praat niet de hele tijd over jezelf, maar stel ook vragen aan de ander.

2. De juiste lichaamstaal

Je moet natuurlijk ook toegankelijk zijn voor een gesprek, en dat wordt grotendeels bepaald door je lichaamstaal. Recht je schouders, hou je armen naast je en maak oogcontact. Wat je zeker niet mag doen: je armen kruisen. Dat geeft meteen de indruk dat je geen zin hebt om te praten.

3. Praat duidelijk

Gemompel staat synoniem voor ongeïnteresseerd. Praat dus niet te snel, maar ook niet te traag. Om een gesprek te kunnen voeren, moet je elkaar wel goed verstaan. Let ook op hoe luid je spreekt. Niet iedereen moet horen wat je te zeggen hebt, maar te zacht praten kan anderen al snel het gevoel geven dat je roddelt. De juiste balans vinden, daar draait het om.

4. Goed luisteren is een kunst

Niets zo vervelend als met iemand praten die niet echt luistert. Daarom: maak oogcontact, knik af en toe bevestigend en stel vragen. Zo geef je mensen het gevoel dat je écht luistert.

En zet af en toe je koptelefoon even af…

5. Uit je comfortzone

Niet gemakkelijk … maar door af en toe uit je comfortzone te stappen, krijgt je zelfvertrouwen een boost en overwin je je angsten. Ga naar een afterwork drink, ook al ken je niemand. Of stel voor om een presentatie te geven, ook al praat je niet graag voor een publiek.

6. Assertief is niet agressief

Iedereen heeft een eigen mening, en die mag je uiteraard delen met anderen. Maar dring niets op en dram zeker niet door. Assertief zijn is een absolute plus, maar zorg niet dat het overslaat in agressiviteit.

7. De manier waarop…

.… is heel belangrijk! Heb je een belangrijke boodschap? Zeg het dan persoonlijk, en stuur zeker geen e-mail of sms’je. Je kunt via mail geen emoties overbrengen, dus de kans bestaat dat iets in het verkeerde keelgat schiet. En dat is wel het laatste wat je wilt.

8. Wees flexibel

Je mag denken dat jij het beter weet, maar soms moet je ook gewoon de mening van anderen kunnen volgen. Al is het maar om de goede vrede te bewaren.

9. Blijf positief

Een positieve houding is noodzakelijk! Zeker op het werk, want niemand is graag in de buurt van een pessimist. Dus stop met medelijden te hebben met jezelf, en focus je op de positieve kanten van je job.

10. Omgaan met kritiek

Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Voel je dus niet meteen aangevallen, maar leer uit wat andere mensen je zeggen. Alleen zo blijf je groeien, als werknemer maar ook als mens.

11. Toon respect

Als je respect toont, verdien je het zelf ook. En goede manieren kosten je helemaal niets, ze kunnen je alleen maar mooie dingen opleveren.

12. Wees jezelf

Als je jezelf anders voordoet dan je werkelijk bent, val je vroeg of laat door de mand. Al moet je af en toe wel eens een toegeving doen, natuurlijk.

13. Geduld is een mooie deugd

Echt! Laat anderen uitpraten voor je conclusies trekt. Zo vermijd je misverstanden en conflicten.

14. Weg met afleiding

Focus je op de mensen rondom je, en het werk dat je moet doen. Zet je telefoon op stil, sluit je mailbox even af en focus op wat echt belangrijk is.

15. Wees empathisch

Durf jezelf eens te verplaatsen in de schoenen van een ander. Mensen waarderen het als je moeite doet om hen te begrijpen, en je leert zelf ook op een heel andere manier denken.

16. Sta sterk in je schoenen

Maar ook niet te sterk, want dan kun je arrogant overkomen. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, dan zijn mensen sneller geneigd om naar je toe te komen. Ben je stil en timide? Dan voelen gesprekken al snel ongemakkelijk aan, en dat wil je liever niet.

17. Small talk

Zo cliché, maar als je een meester bent in small talken dan weet je als geen ander hoe je een gesprek met een totale vreemde moet aanknopen.

(dt/em) - Bron: CareerAddict

29 juli 2019
Anderen bekeken ook