Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

7 timemanagement hacks voor op je werk

Geen plaats voor introverte werknemers?

introverte werker
Er is te weinig aandacht voor introverte werknemers op de werkvloer. De toegenomen mobiliteit, de information overload en de doorgeschoten populariteit van de open kantooromgeving leiden niet alleen tot een lager welzijn van introverte werknemers, maar doordat een derde van de wereldbevolking introvert is, veroorzaakt het ook grote economische schade.

Introverte en extraverte personen verschillen van nature in de manier waarop zij reageren op gebeurtenissen en omstandigheden om hen heen.

Susan Cain, de auteur van de wereldwijde bestseller ‘Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking’, stelt dat de moderne westerse cultuur de kenmerken en mogelijkheden van introverte mensen onderwaardeert. Dit leidt niet alleen tot een lager welzijn van deze mensen, maar doordat een derde van de wereldbevolking introvert is, veroorzaakt het ook enorme economische schade.

Introvert is niet hetzelfde als verlegen

Een gebeurtenis die het centrale zenuwstelsel van een introvert persoon overprikkelt, leidt bij hem of haar eerder tot een gevoel van overweldiging en uitputting dan dat het zorgt voor opwinding en betrokkenheid.

Verlegenheid heeft volgens Cain niets te maken met introversie: “Verlegenheid is angst voor het sociale oordeel van anderen. Introversie heeft meer te maken met hoe iemand reageert op stimuli van buitenaf, waaronder ook sociale stimuli.

Extraverte personen kunnen goed overweg met grote hoeveelheden stimuli, terwijl introverte mensen op hun best zijn in meer stille en rustige omgevingen.”

Ontdek: Hoe je als introvert toch een uitstekende leider kan zijn

10 kenmerkende gedragingen voor introverte mensen

  1. Trekken zich terug in grote groepen;
  2. Zijn niet goed in small talk, terwijl ze opleven bij meer diepgaande conversaties;
  3. Zijn goed in presenteren op een podium, alleen niet in de gesprekjes achteraf;
  4. Raken snel afgeleid, maar zijn zelden verveeld;
  5. Voelen zich van nature meer aangetrokken tot creatieve, individueel gerichte beroepen waarin oog voor detail belangrijk is;
  6. Kiezen een plek dicht bij een uitgang wanneer ze zich met andere mensen in een ruimte bevinden;
  7. Denken voordat ze spreken;
  8. Nemen niet snel de stemming van hun omgeving over, in tegenstelling tot extraverte mensen;
  9. Hebben moeite met het onverwachte van binnenkomende telefoontjes;
  10. Sluiten zich af als ze voelen dat hun energie op is en het tijd is om alleen te zijn
Introvert? Zo haal je er je voordeel uit

Gebrek aan privacy op de werkvloer

Introverte mensen komen in onze moderne samenleving steeds verder in het nauw. Dit gaat zo ver dat we bijna kunnen spreken van een privacycrisis, aldus werkomgevingsspecialist Steelcase. Een crisis die zich door onder meer de toegenomen mobiliteit, de information overload, de focus op samenwerking en de doorgeschoten populariteit van de open kantooromgeving ook uitstrekt tot op de werkvloer.

Uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase naar privacy op de werkvloer blijkt dat maar liefst 41% van de ondervraagden geen toegang heeft tot een werkplek waar ze zich op bepaalde tijden kunnen terugtrekken. Dit soort aspecten zorgen voor een gebrek aan privacy, waardoor mensen een verminderd welzijn en een lagere betrokkenheid ervaren. Samen met het feit dat mensen zich door te veel stimuli maar moeilijk voor langere tijd kunnen concentreren, leidt dit ook tot improductiviteit en derhalve tot economische schade, aldus Steelcase.

Check: Ben jij introvert of hoogsensitief?

Ideale werkomgeving voor introverte werknemers: 4 criteria

Kort gezegd is het een werkomgeving met oog voor privacy, waarin ook introverte personen geconcentreerd kunnen werken en optimaal kunnen presteren.

De ideale werkomgeving voor introverte werknemers voldoet aan deze 4 criteria:

1. Sta mensen toe om zich af te zonderen

Rustige omgevingen waarin mensen vrij van onderbrekingen kunnen werken, zorgen dat zij zich concentreren en nieuwe ideeën kunnen opdoen. Het is belangrijk dat dit soort ruimtes herkenbaar zijn en dat binnen de organisatie wordt gerespecteerd dat sommige collega´s liever op deze manier werken.

2. Zeggenschap over hun werkomgeving

Introverte mensen zijn gevoeliger voor externe stimuli als licht en geluid, en hebben daarom meer behoefte aan controle en zeggenschap over hun omgeving . Ze moeten op elk moment gebruik kunnen maken van een werkplek die past bij hun gemoedstoestand en aansluit bij de taken die ze moeten uitvoeren.

3. Zorg voor evenwicht van de zintuigen

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zoeken introverte mensen naar stimulansen van de zintuigen, maar dan vaak wel in de vorm van warme, kalmerende invloeden, zoals natuurlijk hout en andere organische materialen.

4. Zorg voor een gevoel van fysieke veiligheid

Introverte mensen hebben vaak het gevoel dat alle ogen op hen gericht zijn. Ze hebben regelmatig behoefte aan een ruimte waar ze zich aan dat gevoel kunnen onttrekken, een ruimte waarin ze ´onzichtbaar´ zijn voor anderen en waar ze geen anderen hoeven te zien.

Omdat de privacybehoefte per individu verschilt en bovendien gedurende een werkdag kan verschillen, zou iedere werkgever eigenlijk een kantooromgeving moeten bieden die bestaat uit werkplekken die aansluiten bij de behoeftes van zowel introverte als extroverte mensen. Het gaat erom dat mensen de mogelijkheid hebben om zelf een werkplek te kiezen en zo zeggenschap uit te oefenen over het niveau van externe stimuli.

Check: 5 jobs op jouw lijf geschreven als je introvert bent

(mr)

25 juli 2022
Anderen bekeken ook