Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 881

Volgende
Volgend artikel:

“Bij De Lijn kan je het maximale uit je carrière halen”

Introvert? 5 jobs op jouw lijf geschreven

Introvert op het werk
Bij elke persoonlijkheid past een job. Terwijl extraverten zich prima voelen in een functie waar ze de hele dag door contact hebben met mensen, put zo’n job introverten compleet uit. Uiteraard zoeken ook zij een baan waarin ze hun sterktes kunnen uitspelen, zichzelf kunnen zijn én enthousiast en met een voldaan gevoel de werkdag kunnen afsluiten.

Energie halen uit alleen zijn

Introverte mensen halen energie uit alleen zijn. Dat wil niet zeggen dat ze niet sociaal zijn, maar het is vermoeiender voor hen. Na een lang sociaal contact hebben ze tijd nodig om te ‘herladen’.

Dé grote misvatting over introverte mensen is dat ze verlegen zijn. Dat kan uiteraard, maar is niet noodzakelijk. Wie energie haalt uit alleen zijn, kan zich even goed zelfverzekerd en op zijn/haar gemak voelen in aanwezigheid van anderen. Het betekent alleen dat ze misschien meer moeten opletten om hun energie te behouden en te gebruiken wanneer ze socializen.

Net omdat introverte mensen hun energie halen uit alleen zijn, zijn jobs waarin ze onafhankelijk kunnen werken doorgaans beter geschikt. Dat zijn banen met structuur, duidelijke verwachtingen en ook ruimte voor creativiteit en focus. Belangrijk is ook dat er een zekere mate van solowerk is ingebouwd zodat ze geregeld de kans krijgen om zich op hun eigen werk te concentreren, in plaats van een constante betrokkenheid met collega's of klanten.

Introvert? Zo haal je er je voordeel uit

Ben jij een introvert persoon en klaar om een job te vinden waarin je je sterke punten kunt uitspelen? Hieronder vind je 5 functies om te overwegen.

1. Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaars zijn probleemoplossers. Ze stellen een probleem vast en ontwerpen daar software voor. Vervolgens testen en ontwikkelen ze verder tot het probleem is opgelost. Uiteraard moeten ze samenwerken, maar een groot deel doen ze alleen: code schrijven, software testen en bugs oplossen.

2. Eindredacteur

Eindredacteurs begeleiden auteurs bij de verschillende fases van teksten: van een idee naar een concept tot een tekst die klaar is voor publicatie. Zij suggereren auteurs hoe ze teksten kunnen verbeteren en corrigeren. Het grootste deel van eindredactie is solowerk en dus ideaal voor introverte mensen.

3. Boekhouder

Boekhouders zijn bijna altijd – én in hun eentje – cijfers aan het berekenen: budgetten, prognoses, financiële rapporten, belastingen… Dat kan prima als zelfstandige, voor een firma of boekhoudkantoor.

Lees ook: Hoeveel verdien je als boekhouder?

4. IT-specialist

IT-specialisten onderhouden en beheren de IT-processen en -producten van een bedrijf. Uiteraard werken ze samen met hun collega’s om IT-problemen op te lossen. Daarnaast vereist de job ook weer solowerktijd die introverte mensen goed van pas komt.

5. Actuaris

Actuarissen werken doorgaans in de verzekeringssector om risicofactoren te evalueren en te bepalen of een verzekeringsmaatschappij een bepaalde polis moet uitbetalen. Daardoor zijn ze voornamelijk bezig met wiskunde, gegevens en statistiek. Ook weer, in hun eentje.

Extra: Hoe je als introvert toch een uitstekende leider kan zijn

(gg/em) - Bron: The Muse.com

23 april 2021
Anderen bekeken ook