Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 70

Volgende
Volgend artikel:

Helpt ChatGPT jou ook bij het solliciteren?

Werkloos? Wereldreis gemaakt? Wel of niet vermelden op je cv?

Een ‘gat’ op je cv is er sneller dan je denkt, en dan komt de vraag: hoe los je dit op bij het solliciteren zonder je kansen te hypothekeren? Het hangt af van wat je gedaan hebt tijdens die periode van werkloosheid. Een wereldreis vermeld je best op een andere manier dan een ontslag.
#

1. Vermeld je lange reizen

Altijd. Ook al heb je vooral hostels en clubs van binnenuit gezien en geen vrijwilligerswerk gedaan. Want waar denken potentiële werkgevers aan als ze een lange reis zien staan op een cv? Geen escapisme, maar durf, zelfstandigheid, ondernemerschap en levenservaring. Dit soort competenties komen in vrijwel elke baan goed van pas.

Er bestaan 101 redenen om je werk een jaartje aan de kant te zetten. Nadien zorgt dit natuurlijk voor een ‘gat’ op je cv. Het is beter om in je cv al duidelijkheid te verschaffen over een bepaalde periode in plaats van vragen op te roepen omdat rekruteerders een gat zien.

De vraag naar wat je in die periode hebt gedaan, zal vroeg of laat wel opduiken. Het kan nuttig zijn om in je cv te vermelden wat je gedaan hebt tijdens dat jaar. Misschien heb je projecten gerealiseerd die interessant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert? Of je kan de focus leggen op wat je allemaal geleerd hebt door je lange reis. Ken je nu Spaans bijvoorbeeld? Kan je je door de reiservaring goed aanpassen aan verschillende omstandigheden en mensen?

Kortom: vermeld steeds hoe productief je was gedurende de tijd dat je weg was. Afhankelijk van de job waar je voor solliciteert, belicht je die aspecten van je reis die relevant zijn voor die functie. En als er geen relevante aspecten zijn, dan vermeld je gewoon uitsluitend "wereldreis".

Pas wel op: wees niet té gedetailleerd over je trip. Het is geen goed idee om op je cv te zetten: ‘Het was de mooiste en meest inspirerende periode uit mijn leven.’ Vermeld eventueel in welke regio je bent geweest, maar laat het daarbij.

Let ook op hoe je je reis omschrijft. Iets als “Sabbatical - rondreis door Midden- en Zuid-Amerika en Azië”, roept een hoop vragen op. 'Sabbatical' is nogal een beladen begrip. Je potentieel nieuwe werkgever kan misschien denken dat je overspannen, oververmoeid, uitgeblust was of een burn-out had.

Om geen ‘gaten’ te hebben bij de chronologische opsomming van je werkervaring, zet je beter iets als: "Loopbaan onderbroken voor een wereldreis". Als de reis voor je carrière niet relevant was, dan hoef je hem verder niet toe te lichten.

Tot slot laat een lange reis zien dat je klaar bent om te gaan werken. Je hebt al een grote reis gemaakt. Dus de kans dat je snel nog eens voor langere tijd weggaat, is klein. Het hoeft dus zeker geen obstakel te zijn om snel werk te vinden.

2. Hou ontslag voor jezelf

Ben je ontslagen, dan zet je dit best niet op je cv. Het doel van een cv op te sturen, is uiteraard uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het geeft een slecht beeld als je bij een functie vermeldt dat je ontslagen bent.

Je vermeldt best gewoon wanneer je functie afliep. Als er vragen over zijn, komen die wel tijdens het sollicitatiegesprek. Dan heb je ook meer ruimte om uit te leggen wat er gebeurd is.

Maar het ene ontslag is het andere niet. Was het wegens slecht functioneren? Dan kan je dat beter niet vermelden. Maar was je ontslag onderdeel van een reorganisatie? Dan is het geen ramp om te schrijven: ‘Groot reorganisatietraject, functie komen te vervallen.’

3. Werkloosheid erop zetten? Soms

Een ‘gat’ op je cv roept al snel negatieve associaties op, ongeacht de reden. Maar het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. We weten allemaal dat het de laatste jaren minder goed gaat met de economie. Als je maar laat zien dat je die werkloosheid vervelend vindt.

Als je tijdens je werkloosheid actief bent gebleven, kan je je werkloosheid wel vermelden. Heb je fulltime zorg gedragen voor kinderen, of gestudeerd? Vermeld dat dan zeker. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om een langere periode niet gewerkt te hebben. Geen enkele werkgever zit namelijk te wachten op een kandidaat die zich passief opstelt bij tegenslag.

Idem wanneer je in de periode zonder werk vrijwilligerswerk gedaan hebt, een opleiding gevolgd hebt, uitzendwerk gedaan hebt of jezelf op een andere manier ontplooid hebt. Het is belangrijk dat je tijdens een werkloosheidsperiode zo actief mogelijk blijft. Op die manier kan je het gat op je cv positief verkopen.

4. Wat als je gestopt bent met je studies of je hebt het jaar nadien voor een andere studie gekozen?

Je bent aan een opleiding begonnen, maar tijdens die studies kwam je tot de ontdekking dat het beroep je toch niet echt aansprak. Hoe leg je dat uit in je sollicitatiegesprek? Het is belangrijk dat je tijdens je sollicitatiegesprek zegt waarom je je opleiding hebt stopgezet. Geef een positief antwoord waaruit blijkt dat de keuze om te stoppen weloverwogen was. Als je zegt dat je met je opleiding gestopt bent omdat je er geen zin meer in had, zal je werkgever denken dat je geen doorzetter bent.

Het kan aantrekkelijk zijn om deze opleiding niet in je cv te vermelden, maar dit is niet zo verstandig: je cv is een beschrijving van jezelf. Ook een niet-afgemaakte opleiding hoort daarbij. De opleiding in je cv opnemen zonder toe te voegen dat je het diploma niet gehaald hebt, is evenmin verstandig. Eerlijk duurt het langst.

Hoe kan je een gat op je cv wegwerken? 2 tips

Tot slot nog 2 algemene tips om een gat op je cv te verdoezelen. De lay-out van je cv kan wonderen doen.

Pas de tijdslijn van je cv aan 

De meest eenvoudige oplossing voor werkzoekenden met een gat op hun cv is om de tijdslijn aan te passen. Door alleen jaartallen, en dus geen maanden, te vermelden, vallen tussenpozen van minder dan een jaar niet op. Het nadeel van deze strategie is wel dat deze notatie niet heel gebruikelijk is. Juist doordat je minder overzicht biedt aan de recruiter kan dit als storend worden ervaren.

Wanneer je al over redelijk wat jaren werkervaring beschikt zullen de gevolgen van een dergelijke tactiek meevallen. De jaarnotatie valt minder snel op en is dus een geschikte methode om het gat op je cv weg te werken. Heb je echter nog niet veel werkervaring, dan zal de jaarnotatie al snel opvallen en enige achterdocht oproepen.

Gebruik een alternatieve cv lay-out 

Wanneer we het hebben over het cv denken we al snel aan een document met een duidelijke tijdslijn waarin het verloop van de loopbaan goed zichtbaar is. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn ook alternatieve benaderingen.

Een goed voorbeeld van zo’n alternatief cv is het vaardigheden-cv. Hierin ligt de nadruk op de specifieke kwaliteiten van de sollicitant en de geleverde prestaties. Dus zonder een duidelijke chronologie zoals in het reguliere cv.

(mr) 

18 september 2015
Anderen bekeken ook