Werkplek
Vorige

1 van 601

Volgende
Mede mogelijk gemaakt door: FOD Beleid en Ondersteuning

Werken voor .be maakt Anja en Lieven gelukkig

Lieven Debusscher
“Ik koos voor mijn work-life balance." (Lieven Debusscher, IT’er bij de FOD Mobiliteit en Vervoer)
Bij de federale overheid bouw je mee aan een mooiere toekomst voor alle burgers van dit land. Maar je werkt er ook aan je eigen werkgeluk. Vóór alles vind je hier een zinvolle job met massa’s groei- en uitwijkmogelijkheden, terwijl je ook je werk-privébalans in evenwicht houdt. Twee verhalen over hoe Werken voor .be een nieuw perspectief kan bieden.

Anja Braet werkt sinds een jaar op de dienst geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) bij het RIZIV. Als arts-inspecteur ziet Anja erop toe dat de schaarse middelen van de ziekteverzekering optimaal besteed worden. Daarvoor was ze beleidsmedewerker in een ziekenhuis en nog vroeger was ze huisarts. “Voor mij voelde dit als een logische stap”, zegt ze. “Als huisarts heb je één-op-één patiëntencontacten, in een ziekenhuis zorg je mee voor de structuren van de organisatie. Nu heb ik nog meer impact.” In haar overheidsjob kan Anja ook vlot van thuis uit werken. “Er is best een strikte scheiding tussen werk en privétijd. Die vul je flexibel in.”

Maar er is meer: Anja ervaart echt een teamgeest. “Data-analyse is mijn ding en het duurde niet lang voor collega’s dat oppikten. Ik werd al snel een aanspreekpunt. Er is echt aandacht voor je specifieke talenten.” Anja was ook blij met de intensieve opleiding. “Dat wijst erop dat een werkgever het meent en in je wil investeren. Ik krijg nu een opleiding verhoortechnieken door de politie! Ook specifieke kennis delen met collega’s wordt gestimuleerd.”

Heel veel engagement

Lieven Debusscher is IT’er bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Starten bij de federale overheid deed hij bij de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW). Twee verschillende jobs, één conclusie. “Ik koos vooral voor de overheid voor mijn work-life balance”, vertelt Lieven. “In de privé was ik tegelijk IT-manager én projectmanager voor verschillende bedrijven. Eigenlijk waren dat twee fulltimejobs. Ik voelde me ook niet gewaardeerd, omdat ik geen tastbaar eindresultaat zag. Toegegeven: ik had een beetje een stoffig beeld over jobs bij de overheid. Maar ik merkte dat de IT-teams hier echt bestaan uit gemotiveerde mensen. Niemand onttrekt zich aan zijn verantwoordelijkheid en er is een stevig engagement.”

De zinvolle opleidingen vindt Lieven ook een grote plus. “Géén verschil met de privé, hoor. Bovendien kun je met een vraag ook terecht bij collega’s van een andere overheidsdienst. En als je op termijn iets heel anders wilt doen bij de overheid, kan dat ook.” Als IT’er kunnen het nog altijd lange dagen zijn, nuanceert Lieven. “Maar ik kan nu wel zelf de balans bewaken. Daarin word je gestimuleerd. Om tien uur ’s avonds nog mails sturen, is niet meteen de bedoeling. Wel wordt er van je verwacht dat je flexibel bent als er eens iets platgaat. Toch heb ik nu het gevoel dat ik nu gewoon één fulltimejob heb (lacht).”

Op zoek naar een job bij de overheid? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!

(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine

16 november 2021
Anderen bekeken ook