Teamwork
Vorige

1 van 397

Volgende

Wat is jouw werkstijl en invloed op anderen?

9 augustus 2019
In managementkringen wordt vaak het Insights Discovery Wheel gehanteerd om inzicht te verwerven in de eigen (werk)stijl en de invloed ervan op anderen.
Het Insights Discovery Wheel

Dit diagram gaat uit van onze psychologische voorkeuren. Het Insights Discovery systeem is gebaseerd op het werk van de Zwitserse psychoanalyticus Carl Gustav Jung en gebruikt een unieke kleurentaal om zelfinzicht, effectieve interacties en organisatieontwikkeling te bevorderen.

In essentie onderscheidt het Insights-wiel vier groepen of kleuren:

  1. vurig rood
  2. stralend geel
  3. zacht groen
  4. helder blauw
      

Primaire kleur

We gebruiken allemaal die vier kleuren, in meer of mindere mate. De volgorde en intensiteit waarmee we die kleuren gebruiken, zijn echter uniek en bepalen onze persoonlijke stijl. Onze voorkeur voor een kleur geeft aan welke manier van denken, werken en communiceren voor ons het natuurlijkst is.

Ieder persoon heeft alle vier de kleuren tot zijn beschikking, maar laat door zijn persoonlijke voorkeur en de context bepaalde kleuren meer of minder zien.

”Het Insights Discovery Wheel              

‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, maar de omstandigheden van het moment, de manier waarop collega’s reageren en zelfs of men een goede of een slechte dag heeft, zijn evenzeer belangrijke elementen’, aldus managementconsultant Peter De Prins van LinkPower.

Ondersteunende kleur

Je hebt ook een tweede of ondersteunende kleur die zijn effect heeft op onze omgang met mensen en situaties. 'Goed om te weten: er zijn geen goede of slechte profielen', zegt Peter De Prins van LinkPower. 'Zolang je je maar bewust bent waar je naartoe wil en wie je wil zijn.'

De neutrale terminologie is zowel op individueel als op team- en organisatieniveau te gebruiken. Door de vier kleuren met elkaar te combineren worden acht persoonlijkheidscombinaties of ‘hoofdtypen’ geïdentificeerd. Ieder type heeft zijn eigen bijdrage aan het team en/of de organisatie.

”Het Insights Discovery Wheel         

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook