Collega's
Vorige

1 van 557

Volgende

Wanneer je best wel/niet met collega’s over je loon praat

Wanneer je best wel:niet met collega’s over je loon praat
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen? Voor de een is het prima als dit in het ongewisse blijft, voor de ander borrelt de nieuwsgierigheid regelmatig op.

In de praktijk kan praten over je loon zowel voor- als nadelen hebben. Met onderstaande kennis pak je het tactisch aan.

De juiste tijd

Of jij je loon wel of niet bespreekt, en met wie, is iets waar je best goed over nadenkt alvorens je het gesprek aangaat. En de timing is ook belangrijk. Wil je bijvoorbeeld weten of jouw salaris op je nieuwe werkplek gemiddeld is of juist niet? Dan vraag je dat beter als je er nog maar pas rondloopt.

Hoewel niet iedereen de nieuwsgierigheid van een nieuwkomer zal waarderen, doe je hiermee waardevolle kennis op. Je staat nog onderaan de ladder en zult dus waarschijnlijk ook minder verdienen dan de rest, maar je weet wel ongeveer wat je in de komende jaren mag verwachten.

CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Expertise loont

Ben je al langer werkzaam in een bedrijf en een van de meer ervaren teamleden, dan bespreek je je salaris beter niet.

Ervaren collega’s krijgen vaak een uitgebreider loonpakket, onder andere met een bedrijfsauto of andere extralegale voordelen, en je loon schetst dan niet altijd het juiste beeld. Je riskeert dat je teamleden jaloers worden of hun ongenoegen gaan uiten bij leidinggevenden, terwijl jij je strepen gewoon verdiend hebt.

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket

Nieuwe aanwinst

Heeft je werkgever ontzettend veel moeite gedaan om een nieuwe werknemer te vinden, dan mag je ervan uitgaan dat die persoon een redelijk salaris ontvangt. Een witte raaf betaal je immers naar kennis, ervaring en vaardigheden én je wilt hem of haar niet kwijtspelen.

In dit geval is het wel degelijk interessant om eens te vissen naar het salaris van je nieuwe collega, want het geeft jou de kans om op termijn over een salarisverhoging te onderhandelen. Je werkgever wil jou vast ook niet kwijt.

Gelukkig met wat je verdient?

De loonkloof trotseren

Er is de laatste jaren heel wat te doen over het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen. Wil je dus toetsen of jouw bedrijf daar eerlijk in handelt, dan verloopt je gesprek waarschijnlijk een pak vlotter. Elk lid van je team wil zich immers inzetten voor een fair salaris voor iedereen. Met jullie gedeelde kennis kun je gemakkelijk naar de directie stappen en vragen om verbetering. Dat bevordert ook nog eens de teamspirit.

Ontdek: Hoeveel bedraagt de loonkloof tussen man en vrouw?

Kat uit de boom kijken

Het algemene devies? Wees voorzichtig. Niet elke collega staat te springen om zijn of haar maandelijkse inkomsten aan jou te openbaren. En jij misschien ook niet. Heb je eenmaal een goede band met iemand opgebouwd, dan komt het gesprek over geld waarschijnlijk vanzelf op gang.

Zorg er in elk geval voor dat je financiële boekhouding niet zomaar bij iedereen bekend wordt, want er zijn misschien ook wel mensen in je omgeving die die informatie in hun voordeel willen gebruiken of het doorvertellen aan anderen. Rustig aftasten is dus het codewoord. Ga je liever zelfstandig op onderzoek uit, check dan online de loonbarema’s van jouw sector of vul het Salariskompas in.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?

(ZINNIG)

4 mei 2023
Anderen bekeken ook