Loonkloof
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

Vrouwen stoppen met strijken tot loonkloof is gedicht

Pendelaars keken woensdag 16 maart 2011 raar op ter hoogte van het Noordstation in Brussel. Tussen 8u00 en 9u00 in de ochtend werd daar en strijkinitiatie voor mannen gehouden, een initiatief van het ACV en KAV.
#

Beide organisaties willen met deze ludieke actie de aandacht vestigen op de nog steeds bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen. Want ja, vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 21% minder dan mannen. Oorzaak: de moeilijke combinatie van werk en gezin blijkt veel vrouwen de das om te doen. Hierdoor werken ze vaker deeltijds en onderbreken ze vaker hun loopbaan.

ACV en KAV willen hier dus iets aan doen en roepen alle vrouwen op om te stoppen met strijken tot de loonkloof is gedicht. Daarom lanceren ze de website www.ikstopmetstrijken.be om mannen te leren strijken.

VIDEO: Leen toont hoe het moet

Werk vs. gezin

Vrouwen moeten dit jaar tot midden maart werken om evenveel te verdienen als hun mannelijke collega’s in 2010. Daar zijn verschillende redenen voor. Vrouwen werken vaak in minder betaalde sectoren en oefenen beroepen uit die ondergewaardeerd zijn.

Voorts gaan vrouwen ook vaker deeltijds werken. In het Vlaams Gewest is meer dan 4 op 5 deeltijdwerkers een vrouw. De motivatie om minder te gaan werken is meestal de moeilijke combinatie werk vs. gezin. Mannen nemen immers nog steeds minder zorg- en huishoudelijke taken voor hun rekening. Zo presteren vrouwen 10 uur per week in het huishouden, mannen 4,5 uur, aldus recent onderzoek van de CM Midden-Vlaanderen bij 1.000 Vlamingen.

Effect op het loon

Naast een rechtstreeks effect heeft minder werken en het vaker opnemen van thematische verloven een onrechtstreeks effect op het loon van vrouwen. Door een stapje terug te zetten, bouwen ze minder anciënniteit op, krijgen ze minder opleidingskansen, groeien ze minder vaak door naar een hogere functie enzovoort …

Goed nieuws is wel dat het aantal mannen dat ouderschapsverlof neemt in stijgende lijn gaat (18% in 2008, 20% in 2009).

(kv) 

17 maart 2011
Anderen bekeken ook