Aangeboden door De Lijn

Starten als chauffeur bij De Lijn: een spannend, maar goed begeleid traject

Wie in Gent buslijn 70 richting Oostakker of lijn 35 richting Lokeren neemt, heeft sinds kort kans Claudia Vanden Meersschaut te ontmoeten. Ze is nog maar sinds begin juli aan de slag als buschauffeur bij De Lijn, maar nu al volledig overtuigd: “Dit heb ik altijd al willen doen.”

Het ging allemaal heel snel, vertelt Claudia. “In mei was ik nog leidinggevende bij een poetsfirma, maar ik wilde iets anders. Tijdens het scrollen op sociale media zag ik een advertentie voorbijkomen van de jobdag bij De Lijn. Het beroep van buschauffeur heeft mij altijd aangesproken, dus heb ik mij zonder aarzelen ingeschreven.” De jobdag vond een paar dagen later al plaats, begin mei. “Ik was wat onzeker, maar ik werd er met open armen ontvangen. Ik voelde mij hier meteen thuis, alsof ik de mensen al jaren ken.”

De jobdag bleek voor Claudia een bijzonder leerrijke ervaring. “Ik kreeg uitgebreid uitleg over wat het beroep inhoudt en hoe de theoretische en praktische opleiding in elkaar zit. Ik kon ter plaatse al de cursussen inkijken. Vooral de gesprekken met toekomstige collega’s stelden me op mijn gemak. Ze benadrukten dat je bij De Lijn als beginner – en ook later – heel veel ondersteuning krijgt.” De jobdag sterkte Claudia in haar overtuiging om buschauffeur te worden. En dan moest het leukste nog komen: een testritje met een Lijnbus. “Ik voelde mij een kind in een snoepwinkel”, lacht ze.

Zes weken

Daarna bleef het snel gaan. Goed twee maanden na de jobdag begon Claudia bij De Lijn. “Voor ik kon starten, was er een medisch onderzoek en moest ik een persoonlijkheidstest afleggen.” De eerste zes weken vul je als nieuwkomer met theorie- en praktijklessen. “De eerste week krijg je theorie over hoe een Lijnbus in elkaar zit en over de verkeersregels, gevolgd door een mondelinge test.” Dat leverde best wat stress op voor Claudia. “Het heeft mij twee pogingen gekost om voor de test te slagen, maar ik werd telkens op mijn gemak gesteld.”

Die ondersteuning ervaarde Claudia ook tijdens haar praktijkexamen. “Achteruit rijden bleek een moeilijke oefening. Maar het klikte heel goed met mijn instructeur. En uiteindelijk ben ik in één poging door mijn praktijkexamen geraakt. Ik was heel trots!” Intussen gaat Claudia al enkele weken de baan op als chauffeur. “Het is best intensief en een beetje spannend, maar tegelijk ook een heel plezante job.”

Klaar om jouw droomcarrière als buschauffeur te beginnen? Schrijf je vandaag nog in voor onze jobdagen in oktober via delijn.be/chauffeur.

Elke dag thuiskomen

Stap voor stap ontdekt Claudia nu ook de praktische voordelen van haar nieuwe werk. “Je bent baas over je eigen shifts. Elke maand kan je doorgeven welke shifts je wil doen: vroeg, laat, dag of soms nacht. Daar wordt in de mate van het mogelijke rekening mee gehouden. Op sommige dagen begin ik om 4 uur en zit mijn shift er om 12 uur op, waardoor ik een namiddag vrij heb. Soms werk ik in het weekend, zodat ik in de week vrij heb. Je bent dus een beetje je eigen baas.” Maar vooral de omgeving en het team vormen voor Claudia de grootste meerwaarde. “Ik kom hier echt thuis. Het is een plek waar je alles kan zeggen en vragen. Zo kan ik altijd bij mijn teamcoach terecht, bijvoorbeeld om samen de moeilijke manoeuvres nog eens te oefenen.”

Wat maakt iemand tot een goeie buschauffeur? “Vooral kalm blijven”, lacht Claudia. “Vriendelijkheid kost geen geld, dus daar let ik ook op. Natuurlijk moet je ook altijd alert zijn.” Daar staat ook heel wat tegenover. “Het loon bij De Lijn is meer dan aantrekkelijk”, knipoogt Claudia. Al die factoren maken het beroep van buschauffeur volgens haar tot een unieke ervaring. “De steun die je ervaart is overweldigend. De eerste zes weken waren intens, maar zalig. Het maakt mij ook best fier dat ik dit als vrouw doe.”

Droomde je net als Claudia ook al altijd over een loopbaan als buschauffeur? Of ben je nieuwsgierig wat het beroep in de praktijk inhoudt? Bezoek in oktober dan zeker één van de jobdagen van De Lijn in Berchem, Destelbergen, Grimbergen of Leuven. Schrijf je nu in via delijn.be/chauffeur.

De Lijn: 33 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'De Lijn' jobs meteen in je mailbox.