Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 379

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

7 tips om meer te verdienen als vrouw

vrouw verdient meer
Volgens de wet moeten mannen en vrouwen gelijk beloond worden voor hetzelfde werk. In de praktijk krijgen vrouwen echter dikwijls beduidend minder.

Hier zijn enkele tips om als vrouw meer uit je loon te halen:

1. Geef je carrière voorrang

Werkgevers gaan er soms onbewust van uit dat vrouwen eerder voor hun gezin zullen kiezen dan voor hun werk. Benadruk dat je carrière voor jou steeds voorrang heeft en dat familieaangelegenheden niet in de weg staan van je prestaties.

2. Benadruk je capaciteiten

Als je er enkele jaren bent uit geweest door de opvoeding van je kinderen, zal een potentiële werkgever je misschien een lager salaris aanbieden, omdat je werkritme mist en je kennis wat verwaterd is. Toon aan dat je de juiste capaciteiten hebt om het werk uitstekend te doen, en wijs op activiteiten die je gedaan hebt naast het opvoeden van je kroost, zoals vrijwilligerswerk en bestuurstaken.

Het runnen van een huishouden vraagt bovendien organisatietalent, geduld, stressbestendigheid, etc. Eén voor één vaardigheden waarmee je tijdens een sollicitatiegesprek kunt uitpakken.

3. Vraag genoeg

De grootste fout die je kunt maken, is te weinig vragen. Doe je huiswerk, zodat je weet wat je marktwaarde is, en leg de lat hoog.

4. Gebruik je vrouwelijkheid

Vrouwen kunnen beter lichaamstaal lezen, beter communiceren en beter omgaan met anderen dan de meeste mannen. Maak er gebruik van. Zorg voor een prettig contact, zodat je potentiële werkgever het moeilijker zal vinden om je voorstellen af te wijzen.

5. Onderhandel

Wees niet bang om te onderhandelen of om 'neen' te zeggen.

Check: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

6. Kijk rond

Informeer naar de vrouwvriendelijkheid van het bedrijf. Vraag bijvoorbeeld waaruit blijkt dat vrouwen er gelijk behandeld worden. Als je gesprekspartner niet weet wat te antwoorden, zoek je misschien best andere horizonten op.

7. Signaleer

Vraag of vrouwen en mannen binnen de onderneming een gelijk loon krijgen voor hetzelfde werk. Geen enkele werkgever zal zeggen dat dit niet het geval is, maar je geeft wel een duidelijk signaal dat je hetzelfde salaris verwacht als je mannelijke collega's.

Lees ook: Zijn vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

(kv)

9 augustus 2019
Anderen bekeken ook