Thuiswerken
Vorige

1 van 238

Volgende

Thuiswerken met kinderen: 12 tips

Al eens proberen werken met je kind(eren) in de buurt? Mission impossible of toch haalbaar? Wij geven alvast 12 tips om de dag productief door te komen.
#

Naast de stress van de deadlines en telefoontjes ben je ook nog eens druk bezig met blokkentorens, eten maken en het rustig houden van je kroost. Soms, maar eigenlijk altijd, alsof het de wet van Murphy is, allemaal tegelijk.

Luxe?

Toch is het een luxe als je kind onverwacht ziek wordt en je dan thuis mag werken van je baas. Of gewoon om opvang uit te sparen, want als je voor elke vakantie en pedagogische studiedag verlof moet nemen, hou je er geen meer over om echt op vakantie te gaan. Maar dit neemt niet weg dat werken met een kind in huis niet evident is.

Een kind is onvoorspelbaar en je wordt voortdurend uit je concentratie gehaald. Dat in combinatie met grote, smekende kinderogen is knap vervelend. Op de mindere momenten, heb je het gevoel dat je twee keer tekortschiet. Je voelt je een slechte werknemer omdat je niet kan doorwerken en een slechte moeder omdat je je kind niet genoeg aandacht geeft. Toch kan het mits wat tips en karakter ook een productieve werkdag worden.

1. Investeer in een laptop

Niets is zo irritant als in een hoekje te moeten gaan werken en je kind dat aan de andere kant van de kamer iets aan het uitvreten is. Investeer in een goede laptop zodat je overal in huis kan werken.

2. Plan geen volle werkdag

8 uur aan een stuk werken lukt niet wanneer de kinderen in de buurt zijn. Tussendoor tijd plannen om een stukje te gaan fietsen of samen te spelen, is ook een goede manier om je kinderen daarna weer rustig te krijgen. De laptop staat dan uit, je telefoon staat op stil en je hebt de ruimte om even helemaal mama of papa te zijn.

3. Sta vroeger op dan je kind

Moet je veel doen? Maak dan de keuze: of laat naar bed, of vroeg opstaan. En aangezien de meeste mensen 's morgens het meest productief zijn, adviseren wij het laatste. Hoe vervelend het ook voelt wanneer de wekker gaat. In het uurtje werken voordat je kinderen opstaan kan je al veel doen.

4. Spreek samen een aantal pauzes af

Kinderen hebben graag duidelijkheid. Spreek aan het begin van de dag af wanneer je zal pauzeren, en wat voor leuks jullie dan samen gaan doen. Beloon hen met onvervalste aandacht als ze zich aan de pauzes houden en je niet continu gestoord hebben.

5. Woensdagnamiddag thuiswerken?

Woensdagnamiddag thuiswerken, is zo mogelijk nog een grotere uitdaging. Voorzie woensdagnamiddag een activiteit: tekenschool, muziekschool, sport... zodat jij intussen ongestoord kan verder werken.

6. Middagslaapje = werktijd

Hoe chaotisch je ochtend ook is verlopen, met een klein kindje in huis heb je altijd de zekerheid dat je 's middags twee uur ongestoord kan werken. Gebruik deze tijd om al je telefoontjes af te handelen en taken af te ronden. Mailen komt later wel weer.

7. Co-work met je kind

Eens je kind groter is en je er afspraken mee kan maken, wordt thuiswerken iets makkelijker. Maak je kind(eren) duidelijk dat je niet gewoon thuis bent, maar effectief aan het werk, en dat je niet om de vijf minuten wil gestoord worden. Laat hem of haar wat kleuren of een puzzel maken. Ofwel: werken net als mama of papa. De kinderen vinden het gewoon al fijn dat je er bent, de wetenschap dat ze niet alleen zijn.

8. Je hebt discipline nodig

Zonder discipline wordt thuiswerken geen pretje. Dan zal je moeite hebben jezelf aan het werk te krijgen. Want hoe leuk de vrijheden van thuiswerken ook lijken, er moet toch gewerkt worden. Je kan thuis productiever zijn dan op kantoor, waardoor je mogelijk minder lang hoeft te werken. Maar dat vereist toewijding, zelforganisatie en discipline.

9. Raak je gefrustreerd? Laat je werk dan even voor wat het is

Soms zal het gewoon eventjes, heel eventjes, niet leuk zijn, je wordt gek van het feit dat er twee dingen om je aandacht schreeuwen. Ga dan liever even een boekje lezen met de kleine, dan ga je daarna ook rustiger en positiever aan het werk.

10. Spreek af met een andere ouder

Werkt je buurvrouw ook van thuis uit, of heeft ze een eigen bedrijfje? Maak dan een planning om een paar uur per week op elkaars kinderen te passen. Het is een win-win: jullie krijgen allebei om beurt een paar uur ongestoord werken cadeau, zonder dat je veel geld moet geven aan opvang.

11. Bescherm je werktijd tegenover grootouders en vrienden

Als de grootouders weten dat je kinderen thuis zijn, krijg je ze op eens opvallend vaker voor "even" over de vloer. Maar ook vrienden denken dat thuiswerken, synoniem staat voor: kom gerust gezellig langs! Zodra mensen door hebben dat je overdag vaak thuis bent, zal je meer uitnodigingen krijgen. "Zal ik even gezellig een koffie komen drinken?" "Oh, jij bent thuis, zou jij dan dinsdag even kunnen helpen met die kast te versleuren?".

Voor je het weet is je middag weg, is je energie weg en krijg je niets meer gedaan.

Hoe leuk het ook is om je tijd vrij in te delen, het is ook belangrijk dat je je werktijd beschermt. Dat je uitzoekt op welke momenten je het meest productief bent, en juist op die momenten werkt.

12. Blijf flexibel (makkelijker gezegd dan gedaan)

Sommige dagen zijn gewoon lastig en op dat moment lijkt alles tegen te zitten. Accepteer dat je er op sommige dagen meer voor je kind bent en op andere meer voor je werk.

Ondanks alles kan je én je carrière najagen en er voor je kinderen zijn. Natuurlijk vergt het nogal wat balanceerwerk, maar het kan wel.

(mr) 

7 augustus 2015
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook