Opleidingen
Vorige

1 van 233

Volgende
Volgend artikel:

Verbeter je analytisch denken: 5 simpele manieren

Smals biedt werknemers langetermijnperspectief: ‘4,1 miljoen euro geïnvesteerd in opleiding’

”Bij ons werk je mee aan innovatieve projecten met een onmiddellijke impact op de samenleving” (Edith Jonkers, staffing manager Smals)
Smals is een buitenbeentje in de IT-wereld. Het is een vzw die enkel diensten levert aan overheidsbedrijven. Voor aandelenopties hoef je er niet aan te kloppen, wel voor een job met een grote maatschappelijke impact. “Hier draait alles rond werk, gezin en gezondheid.”
Opleiding
”Bij ons werk je mee aan innovatieve projecten met een onmiddellijke impact op de samenleving” (Edith Jonkers, staffing manager Smals)

Smals behaalt het Top Employer-label dit jaar voor de vijfde keer op rij. Het IT-bedrijf neemt in de eerste plaats deel aan de certificering omwille van de naamsbekendheid. “We zijn een hoogtechnologische IT-onderneming die nog relatief onbekend is op de arbeidsmarkt”, legt staffing manager Edith Jonkers uit. “Top Employer is een ideale manier om onze doelgroep, de IT’ers, te tonen waar we als bedrijf voor staan.”

En dat is, om het met de Smals-baseline te zeggen: ICT for society. “We leveren ICT-diensten aan de instellingen van de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Onze mensen werken mee aan innovatieve projecten met een onmiddellijke impact op de samenleving”, legt Edith Jonkers uit.

Ontwikkeling & training

Het criterium waar Smals het best op scoort volgens het Top Employer-onderzoek is ontwikkeling en training. “Daar haalden we vijf sterren voor, de maximumscore (CRF scoort elk criterium op vijf sterren, red.)”, aldus Edith Jonkers.

De staffing manager ziet daar het bewijs in dat Smals duurzaam investeert in zijn werknemers en hun talenten. “Investeren in opleiding is een manier om talent aan te trekken en te behouden. Vorig jaar spendeerden we 4,1 miljoen euro aan opleiding. In tijden van crisis, waarin vaak op opleiding wordt bespaard, is dat vrij uniek. Ons opleidingsbudget is jaar na jaar gestegen. Daar zijn we best trots op.”

ICT Academy

“Opleiding is een noodzaak in onze branche. Klanten stellen steeds meer eisen. Onze medewerkers moeten steeds meer weten”, legt talent manager Peter Vandevyvere uit. Een belangrijk deel van de opleiding bij Smals is gericht op het ontwikkelen van leiderschap en innovatie. “We zien dat als een hefboom. Mensen waarvan we denken dat ze dat in zich hebben, krijgen extra aandacht.”

Van de 1.700 werknemers bij Smals zijn er ruim 1.200 IT’er. Maar niet enkel zij genieten van de investeringen in opleiding en ontwikkeling. “Iedereen krijgt hier opleiding. Het is natuurlijk wel zo dat sommige profielen daar meer nood aan hebben dan anderen. Ik denk bijvoorbeeld aan al wie werkt aan innovatieve nieuwe technologie. Zij krijgen meer dan tien dagen opleiding per jaar. Ook starters genieten meteen van een opleidingspakket binnen de Smals ICT Academy.”

Loopbaanbegeleiding

Tijdens sollicitatiegesprekken bij Smals is opleiding een vast thema. “Het is één van onze verkoopargumenten”, vertelt Edith Jonkers. “Werknemers zijn daar gevoelig voor, zowel de jongeren als de meer ervaren profielen. Iedereen wil toch blijven evolueren? Functies zijn ook niet meer zo standvastig. Je job vandaag kan er binnen vijf jaar helemaal anders uitzien.”

Wie bij Smals aan de slag gaat, kan rekenen op loopbaanbegeleiding. Voor sleutelfuncties heeft het bedrijf uitgewerkte loopbaantrajecten op papier staan. “Je kan perfect zien in welke fase van je loopbaan je bij ons zit en wat je moet doen om verder te groeien”, legt Edith Jonkers uit. “We doen dat onder andere voor projectleiders en IT-architecten.”

Mooi starterspakket

In het verlengde van opleiding en ontwikkeling ligt het criterium carrière-ontwikkeling. Ook daar scoort Smals met vier sterren goed op. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zeg maar het loon en de extralegale voordelen, heeft Smals afgestemd op de markt. “We doen het systematisch beter dan de mediaan uit benchmarks”, zegt Edith Jonkers.

Ze maakt zich sterk dat zeker pas afgestudeerden op een mooi starterspakket kunnen rekenen bij Smals. De secundaire voorwaarden liggen in het verlengde van de maatschappelijke opdracht van het bedrijf. Drie pijlers zijn belangrijk: werk, gezin en gezondheid. “Je werkt hier aan innovatieve projecten met een grote maatschappelijke relevantie. De sfeer waarin dat gebeurt, is er een van gezonde stress. Er is genoeg druk om de motivatie hoog te houden, maar zonder het risico op uitgeblust te geraken”, meent Edith Jonkers.

Primaire/secundaire voorwaarden

Smals houdt rekening met het sociale en familiale leven van zijn werknemers. Het bedrijf voorziet onder andere flexibele werkuren, deeltijds werken en telewerk. Voor de secundaire voorwaarden levert Smals dat vier en een halve ster op.

Op de primaire voorwaarden scoort het bedrijf drie en een halve ster, wat volgens Edith Jonkers niet betekent dat Smals geen goede betaler is. “Top Employers houdt in de beoordeling rekening met variabele verloning en aandelenopties. De lonen zelf liggen relatief hoog bij Smals, maar als vzw hebben we bijvoorbeeld geen beursnotering en geen aandelen die we onze medewerkers kunnen aanbieden.”

(wv) 

22 februari 2013
Anderen bekeken ook